Ryby słonowodne w Polsce

Chrupiący dorsz z sosem z leśnych grzybów z cebulką

Wrzesień to czas, kiedy na nowo przyrządzam potrawy z moich ukochanymi grzybkami. Zdecydowanie najbardziej cenię prawdziwki (borowiki), a to dlatego, że są niebiańsko smaczne i przypominają mi moje dzieciństwo. Rodzice co roku wysyłali mnie na wieś do babci z którą chodziliśmy na grzyby. Pamiętam jak uczyła mnie rozpoznawać grzyby. Od prawdziwków przez koźlaki, podgrzybki, maślaki, rydze i pieczarki. Zawsze pomagałam babci w myciu i obieraniu grzybków, które później pałaszowaliśmy na obiad. To były cudowne czasy :)! Obecnie również staram się zabierać dzieciaki na grzyby ale niestety z braku czasu robię to zbyt rzadko. Jeżeli nie uda mi się samodzielnie zrobić zapasów, kupuję grzyby u zaprzyjaźnionego grzybiarza. I tak właśnie, udało mi się odebrać pierwszą porcję. Przyrządziłam pyszny sos, który był dodatkiem do smażonego dorsza i sypkich ziemniaków.

Drukuj
Chrupiący dorsz z sosem z leśnych grzybów z cebulką

Dorsz w chrupiącej, złocistej panierce z sosem z leśnych grzybów

Danie Main Course
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowanie 25 minut
Czas przygotowania 45 minut
Porcje 4 osoby
Kalorie 300 kcal

Składniki

  • 1 duży filet z dorsz
  • Kilka łyżek oleju z pestek winogron do smażenia
  • 1 jajko
  • Kilka łyżek bułki tartej do panierki
  • Szczypta soli himalajskiej
  • 75 dag świeżych grzybów leśnych
  • 1 duża cebula cukrowa
  • 2 łyżki masła do smażenia grzybów
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 kg ziemniaków

Instrukcje

  1. Ziemniaki obieramy, kroimy na równe części jeżeli jest taka potrzeba i gotujemy w osolonej wodzie.

  2. Wbijamy jajko do miseczki, dodajemy sól i mieszamy. Następnie opłukujemy filet z dorsza, osuszamy i wkładamy do rozbitego jajka. Panierujemy w bułce tartej i kładziemy na mocno rozgrzanym oleju z pestek winogron. Smażymy na piękny złoty kolor z każdej strony.

  3. Grzyby myjemy by pozbyć się zabrudzeń, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do rondelka gdzie uprzednio rozpuściliśmy masło i podsmażyliśmy drobno posiekaną cebulkę. Całość przyprawiamy solą himalajską i dodajemy dużą ilość świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Dusimy aż grzyby będą gotowe.

  4. Odcedzone ziemniaki należy ugnieść i nałożyć na talerze. Obok grzybki i chrupiący filet z dorsza.

Uwagi:

Najlepszy sos wychodzi z mieszanych grzybków ale równie dobrze może być tylko z pieczarek.

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: tapeta-lesne-kosz-dorodne-grzyby.na-pulpit.com