Inne, Ryby słonowodne w Polsce

Conchiglioni rigati z pastą z tuńczyka

seashells2Co powiecie na pyszne nadziewane conchiglioni rigati soczystym tuńczykiem? Osobom, które nie wiedzą o czym piszę już tłumczę. Conchiglioni rigati to makaron w kształcie bardzo dużych muszelek :). Jest to idealna wersja dla wszystkich dań z nadzieniem. Można je zapiekać i gotować. Idealnie sprawdzają się z serowo mięsnym nadzieniem ale oczywiście moja wersja 'musi być’ rybna dlatego postanowiłam przygotować genialne muszle z tuńczykiem, jajkami i czerwoną papryką. Zapraszam do wspólnego gotowania :)!

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:

  • Conchiglioni rigati – 15 sztuk
  • Jajka – dwie sztuki
  • Papryka czerwona – jedna sztuka
  • Ogórki kiszone – dwie średnie sztuki
  • Tuńczyk w oleju – jedna puszka
  • Majonez – trzy stołowe łyżki
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Czosnek (opcjonalnie) – ząbek

Przygotowanie:

Makaron conchiglioni rigati gotujemy w lekko osolonej wodzie. Ugotowane muszelki odcedzamy i odkładamy na bok tak aby ostygły. Tuńczyka odsączamy i wkładamy do miski. Dodajemy drobno pokrojoną paprykę, ogórki kiszone, jajka ugotowane na twardo oraz trzy stołowe łyżki majonezu. Przyprawiamy solą morską, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i dobrze mieszamy. Nadzienie wkładamy do conchiglioni rigati. Muszelki serwujemy na zimno.

Uwagi:

Polecam poszukać czerwonej papryki – Ramiro. To podłużna papryka, która wyglądem przypomina ostrą papryczkę w trochę większych rozmiarach ;). Ramiro to pyszna, słodka papryka (nie ostra!), która jest bardzo delikatna dla żołądka.

Uważajcie aby nie rozgotować conchiglioni rigati bo nadzienie może się wylać!

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: focussedonfood.blogspot.com

Dodaj komentarz