Co powiecie na pyszne nadziewane conchiglioni rigati soczystym tuńczykiem? Osobom, które nie wiedzą o czym piszę już tłumczę. Conchiglioni rigati to makaron w kształcie bardzo dużych muszelek :). Jest to idealna wersja dla wszystkich dań z nadzieniem. Można je zapiekać i gotować. Idealnie sprawdzają się z serowo mięsnym nadzieniem ale oczywiście moja wersja 'musi być’ rybna dlatego postanowiłam przygotować genialne muszle z tuńczykiem, jajkami i czerwoną papryką. Zapraszam do wspólnego gotowania :)!
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- Conchiglioni rigati – 15 sztuk
- Jajka – dwie sztuki
- Papryka czerwona – jedna sztuka
- Ogórki kiszone – dwie średnie sztuki
- Tuńczyk w oleju – jedna puszka
- Majonez – trzy stołowe łyżki
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Czosnek (opcjonalnie) – ząbek
Przygotowanie:
Makaron conchiglioni rigati gotujemy w lekko osolonej wodzie. Ugotowane muszelki odcedzamy i odkładamy na bok tak aby ostygły. Tuńczyka odsączamy i wkładamy do miski. Dodajemy drobno pokrojoną paprykę, ogórki kiszone, jajka ugotowane na twardo oraz trzy stołowe łyżki majonezu. Przyprawiamy solą morską, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i dobrze mieszamy. Nadzienie wkładamy do conchiglioni rigati. Muszelki serwujemy na zimno.
Uwagi:
Polecam poszukać czerwonej papryki – Ramiro. To podłużna papryka, która wyglądem przypomina ostrą papryczkę w trochę większych rozmiarach ;). Ramiro to pyszna, słodka papryka (nie ostra!), która jest bardzo delikatna dla żołądka.
Uważajcie aby nie rozgotować conchiglioni rigati bo nadzienie może się wylać!
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: focussedonfood.blogspot.com