Dzisiaj naszła mnie nieodparta ochota na tuńczyka :). Tuńczyk to ryba, którą jemy stosunkowo rzadko dlatego skoro zaczął za mną „chodzić” postanowiłam przyrządzić coś pysznego i innego. W poszukiwaniu idealnego przepisu pomogła mi koleżanka z pracy, która poleciła rewelacyjny, niedawno odkryty, nowy przepis na cukinie faszerowane tuńczykiem :)! Muszę przyznać, że chyba nie wpadłabym samodzielnie na taki pyszny przepis dlatego postanowiłam zaprosić koleżankę na obiad. Cukinie wyszły bardzo smaczne i znikły z blachy w przeciągu kilku minut! Możecie więc sobie wyobrazić, że danie jest faktycznie pyszne. Zapraszam do wspólnego przyrządzenia :).
Czas przygotowania: 25 minut
Składniki:
- Cukinia – cztery sztuki
- Tuńczyk w oleju
- Chleb typu włoski – jedna kromka
- Mleko – ok. 100 ml
- Olej z pestek winogron – trzy stołowe łyżki
- Cebula
- Ser typu ricotta
- Jajka – dwie sztuki
- Parmezan typu Grana Padano – ok. 100 g
- Bułka tarta – trzy stołowe łyżki
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Cukinie gotujemy w osolonej wodzie około 10 minut tak aby je tylko obgotować, a następnie odkładamy aby wystygły. Na oleju z pestek winogron podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę. Kromkę chleba moczymy w mleku. Ostudzone cukinie kroimy na pół i wydrążamy miąższ, który podsmażamy razem z cebulką. Do miseczki wrzucamy zawartość patelni, dodajemy odciśnięty z mleka chleb, ser, odsączonego tuńczyka oraz dwa jajka. Wszystkie składniki mieszamy i miksujemy. Gotową masą faszerujemy cukinie, które układamy na papierze do pieczenia. Na koniec cukinie posypujemy startym Grana Padano, bułką tartą i przyprawiamy. Zapiekamy w 250 stopniach przez około 10 minut.
Uwagi:
Do farszu możecie dodać czosnek, pieczarki i wszystko to na co macie ochotę!
Smacznego 🙂
Źródło ikony wpisu: thehonoursystem.com