Ryby słonowodne w Polsce

Cukinia faszerowana serem i tuńczykiem

Zucchini-Tuna-Melts-6Dzisiaj naszła mnie nieodparta ochota na tuńczyka :). Tuńczyk to ryba, którą jemy stosunkowo rzadko dlatego skoro zaczął za mną „chodzić” postanowiłam przyrządzić coś pysznego i innego. W poszukiwaniu idealnego przepisu pomogła mi koleżanka z pracy, która poleciła rewelacyjny, niedawno odkryty, nowy przepis na cukinie faszerowane tuńczykiem :)! Muszę przyznać, że chyba nie wpadłabym samodzielnie na taki pyszny przepis dlatego postanowiłam zaprosić koleżankę na obiad. Cukinie wyszły bardzo smaczne i znikły z blachy w przeciągu kilku minut! Możecie więc sobie wyobrazić, że danie jest faktycznie pyszne. Zapraszam do wspólnego przyrządzenia :).

Czas przygotowania: 25 minut

Składniki:

  • Cukinia – cztery sztuki
  • Tuńczyk w oleju
  • Chleb typu włoski – jedna kromka
  • Mleko – ok. 100 ml
  • Olej z pestek winogron – trzy stołowe łyżki
  • Cebula
  • Ser typu ricotta
  • Jajka – dwie sztuki
  • Parmezan typu Grana Padano – ok. 100 g
  • Bułka tarta – trzy stołowe łyżki
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Cukinie gotujemy w osolonej wodzie około 10 minut tak aby je tylko obgotować, a następnie odkładamy aby wystygły. Na oleju z pestek winogron podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę. Kromkę chleba moczymy w mleku. Ostudzone cukinie kroimy na pół i wydrążamy miąższ, który podsmażamy razem z cebulką. Do miseczki wrzucamy zawartość patelni, dodajemy odciśnięty z mleka chleb, ser, odsączonego tuńczyka oraz dwa jajka. Wszystkie składniki mieszamy i miksujemy. Gotową masą faszerujemy cukinie, które układamy na papierze do pieczenia. Na koniec cukinie posypujemy startym Grana Padano, bułką tartą i przyprawiamy. Zapiekamy w 250 stopniach przez około 10 minut.

Uwagi:

Do farszu możecie dodać czosnek, pieczarki i wszystko to na co macie ochotę!

Smacznego 🙂

Źródło ikony wpisu: thehonoursystem.com

Dodaj komentarz