Ryby słonowodne w Polsce, Inne, Ryby słodkowodne

Cukinia i ryba na grilla

Sezon grillowy już za chwilę rozpocznie się w najlepsze, więc warto zastanowić się nad jakąś alternatywą dla nieco oklepanego już mięsa. Ciekawym rozwiązaniem mogą być ryby. Dziś – pomysł na rybę z grilla!

Ryba na grilla – czy warto?

W porównaniu z mięsem, ryby wymagają znacznie krótszego grillowania. A przy tym – przygotowane w ten sposób danie po prostu wyśmienicie smakuje. Nie da się ukryć – ryba z grilla ma naprawdę niepowtarzalny smak i aromat.

Jaka ryba na grilla?

Po pierwsze – świeża! Najlepiej, gdyby ryba była świeżo po złowieniu, a nawet jeszcze surowa. Ewentualnie chłodzona. Aczkolwiek nie można przesadzać w drugą stronę  – po głębokim mrożeniu ryba raczej średnio nadaje się na grilla. O tym, że rozpada się w trakcie przygotowania czy nawet znacznie traci walory smakowe, żal chyba nawet wspominać. cukinia i ryba na grilla

Praktyczna porada – warto wybrać rybę z mniejszą ilością ości. Wyobrażasz sobie walkę z ośćmi w warunkach ogrodowych? No właśnie…

Dobór ryby na grilla to oczywiście kwestia smaku, ale można też na sprawę spojrzeć w bardziej praktyczny sposób. Na przykład – biorąc pod uwagę ilość kwasu omega-3. Niektóre ryby mają go naprawdę wiele – na przykład łosoś ma aż 1,8g na każde 100 gram mięsa. Z kolei taki dorsz ma zaledwie 0,1 g/100 g.

A poniżej przedstawiamy ciekawy pomysł na rybę z grilla. Oryginalne połączenie – grillowana ryba i warzywa mogą Ci się spodobać! Warto spróbować.

Cukinia i ryba na grilla

Na początek, dobierz ulubioną rybę. Zrób z niej 4 filety. Weź pół szklanki kaszy typu kuskus oraz 2 małe cukinie. Nie zaszkodzi także kawałek pora, 2 cebule i 2 limonki. Dodaj mniej więcej 1/4 szklanki warzyw suszonych oraz pół łyżeczki soli gruboziarnistej. Do tego – ziołowy pieprz, oliwa z oliwek oraz tymianek. cukinia i ryba na grilla

Dlaczego cukinia? 

To warzywo nie tylko  smaczne,ale również bardzo zdrowe. Mnóstwo wartości odżywczych sprawia, że cukinia świetnie oczyszcza organizm z różnego rodzaju toksyn, stając się idealnym środkiem na lepsze samopoczucie. Oprócz tego, przyspiesza trawienie, więc można jej śmiało używać przy odchudzaniu. 

A sezon grillowy to idealny moment na to, by spróbować cukinii – to właśnie wtedy jest świeża!

Zobacz jak wygląda przygotowanie owoców morza na grillu: