Ryby słonowodne w Polsce

Dorada w pomidorowym sosie

dorada-przepis-rybyswiata-plW zeszłym tygodniu byliśmy z mężem na pogrzebie jego ciotki po czym zostaliśmy zaproszeni na rodzinny obiad w restauracji czyli tzw. stypę. Nie przepadam za tego typu uroczystościami (a kto przepada..) ale oczywiście nie mogliśmy zrobić przykrości wujowi i potwierdziliśmy naszą obecność. Jak to bywa na pogrzebach jest smutno i dość nieprzyjemnie dlatego perspektywa przedłużania tego dnia w tym nastroju bardzo mi nie odpowiadała i namówiłam męża na angielskie wyjście po deserze. Na szczęście nie musieliśmy wychodzić po 'cichu’ bo po deserze wuj wszystkim ładnie podziękował i wybrał się z córką do domu. Jak możecie sobie wyobrazić mój żołądek był tak skurczony, że nie byłam w stanie niczego przełknąć. Aby poprawić mi nastrój, mąż zabrał mnie na długi spacer po czym wylądowaliśmy w restauracji. Świeże powietrze zaostrzyło mój apetyt tak więc zamówiłam dosyć spory kawałek ryby ;). Nie pamiętam, kiedy miałam okazję jeść pyszną rybkę jaką jest dorada. Dorada to bardzo smaczna ryba, a w połączeniu z sosem pomidorowym i rozmarynem potrafi zachwycić! Jak ją przygotować? Zapraszam :).

Czas przygotowania: 45 minut

Składniki:

  • Dwie wypatroszone dorady
  • Sól morska
  • Świeży rozmaryn
  • Cytryna

Sos pomidorowy:

  • Duża cebula
  • Dwa duże pomidory malinowe
  • Koncentrat pomidorowy
  • Cztery ząbki czosnku
  • Bulion warzywny – ok. szklanki
  • Olej z pestek winogron
  • Cukier brązowy
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Dorady dokładnie opłukujemy i osuszamy. Obficie skrapiamy sokiem z cytryny i przyprawiamy solą morską. Oprószamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem i wkładamy kilka gałązek świeżego rozmarynu. Wkładamy do piekarnika i zapiekamy około 20 minut w 180 stopniach. W tym czasie zabieramy się za sos pomidorowy. Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron i smażymy drobno pokrojoną cebulę. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku. Całość zalewamy szklanką bulionu warzywnego, mieszamy i dodajemy mały słoiczek koncentratu pomidorowego. Po chwili dorzucamy sparzone i poszatkowane pomidory. Wszystko mieszamy i gotujemy na małym ogniu. Pod koniec doprawiamy pozostałym czosnkiem, łyżeczką cukru brązowego i solą morską. Doradę serwujemy na sosie pomidorowym przystrojoną gałązką rozmarynu.

Uwagi:

Pamiętajmy aby doradę skropić sokiem z cytryny także od środka!

Smacznego :).

Dodaj komentarz