W zeszłym tygodniu byliśmy z mężem na pogrzebie jego ciotki po czym zostaliśmy zaproszeni na rodzinny obiad w restauracji czyli tzw. stypę. Nie przepadam za tego typu uroczystościami (a kto przepada..) ale oczywiście nie mogliśmy zrobić przykrości wujowi i potwierdziliśmy naszą obecność. Jak to bywa na pogrzebach jest smutno i dość nieprzyjemnie dlatego perspektywa przedłużania tego dnia w tym nastroju bardzo mi nie odpowiadała i namówiłam męża na angielskie wyjście po deserze. Na szczęście nie musieliśmy wychodzić po 'cichu’ bo po deserze wuj wszystkim ładnie podziękował i wybrał się z córką do domu. Jak możecie sobie wyobrazić mój żołądek był tak skurczony, że nie byłam w stanie niczego przełknąć. Aby poprawić mi nastrój, mąż zabrał mnie na długi spacer po czym wylądowaliśmy w restauracji. Świeże powietrze zaostrzyło mój apetyt tak więc zamówiłam dosyć spory kawałek ryby ;). Nie pamiętam, kiedy miałam okazję jeść pyszną rybkę jaką jest dorada. Dorada to bardzo smaczna ryba, a w połączeniu z sosem pomidorowym i rozmarynem potrafi zachwycić! Jak ją przygotować? Zapraszam :).
Czas przygotowania: 45 minut
Składniki:
- Dwie wypatroszone dorady
- Sól morska
- Świeży rozmaryn
- Cytryna
Sos pomidorowy:
- Duża cebula
- Dwa duże pomidory malinowe
- Koncentrat pomidorowy
- Cztery ząbki czosnku
- Bulion warzywny – ok. szklanki
- Olej z pestek winogron
- Cukier brązowy
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Dorady dokładnie opłukujemy i osuszamy. Obficie skrapiamy sokiem z cytryny i przyprawiamy solą morską. Oprószamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem i wkładamy kilka gałązek świeżego rozmarynu. Wkładamy do piekarnika i zapiekamy około 20 minut w 180 stopniach. W tym czasie zabieramy się za sos pomidorowy. Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron i smażymy drobno pokrojoną cebulę. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku. Całość zalewamy szklanką bulionu warzywnego, mieszamy i dodajemy mały słoiczek koncentratu pomidorowego. Po chwili dorzucamy sparzone i poszatkowane pomidory. Wszystko mieszamy i gotujemy na małym ogniu. Pod koniec doprawiamy pozostałym czosnkiem, łyżeczką cukru brązowego i solą morską. Doradę serwujemy na sosie pomidorowym przystrojoną gałązką rozmarynu.
Uwagi:
Pamiętajmy aby doradę skropić sokiem z cytryny także od środka!
Smacznego :).