Ryby słonowodne w Polsce

Dorsz po indyjsku

dorsz- w-curryCo powiecie na rybę po indyjsku? Mąż zabrał mnie niedawno do indyjskiej knajpki na obrzeżach naszego pięknego miasta. Bardzo przytulne i ciepłe miejsce. W tle grała ciekawa industrialna muzyka, a nad każdym stołem piękny wiszący lampion. Obsługiwała nas śliczna dziewczyna, która także pochodziła z Indii! Była bardzo miła i profesjonalna. Muszę przyznać, że byłam zachwycona wieczornym wyjściem dlatego postanowiłam odtworzyć w domu klimat tamtego miejsca i przygotowałam pysznego dorsza w… curry! Danie smaczne, proste i na pewno niesamowicie zdrowe! Zapraszam do wspólnego wykonania :).

Czas przygotowania: 25 minut

Składniki:

  • Dwa filety z dorsza
  • Puszka mleka kokosowego
  • Świeży imbir
  • Cebula
  • Masło
  • Pomidor
  • Pasta curry
  • Limonka
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Pomidora obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Około dwa centymetry imbiru także drobno kroimy, podobnie z cebulą. Na patelni rozgrzewam odrobinę masła i wrzucam cebulę z imbirem. Podsmażam i dodaję pastę curry. Po chwili dodaję pomidory i odrobinę soli morskiej. Na patelnię wlewam około 2/3 mleka kokosowego i czekam aż sos zacznie się delikatnie gotować. Dorsza opłukuję, osuszam i kroję na mniejsze kawałki. Wkładam go do sosu i przyprawiam świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Na ogniu zostawiam tak długo aż dorsz będzie gotowy. Na koniec dodaję sok z limonki. Dekorujemy ostrą zieloną papryczką i serwujemy z białym ryżem

Uwagi:

Zamiast dorsza możecie użyć innej białej ryby!

Chętni mogą ten przepis urozmaicić kurkumą.

Smacznego :).

Dodaj komentarz