Ryby słonowodne w Polsce

Dorsz pod kołderką i szynką parmeńską

dorsz-przepisJak ostatnio Wam obiecałam, podam dziś przepis na pysznego dorsza w kołderce ziół i szynki parmeńskiej. Nam wyszedł niesamowity! Jeżeli nie czytaliście poprzedniego posta na moim blogu to mogę tylko dodać, że ten przepis znalazła moja Mama, której bardzo dziękuję bo faktycznie jest to niebo w gębie! Zapraszam Was do wspólnego przyrządzenia!

Czas przygotowania: 25 minut

Składniki:

  • Dwa duże filety z dorsza
  • Masło 82% tłuszczu
  • Pęczek natki pietruszki
  • Czosnek
  • Cebula – szalotka
  • Musztarda Dijon
  • Szynka parmeńska
  • Migdały bez skórki
  • Cytryna
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Olej z pestek winogron

Przygotowanie:

Na początek zabiearmy się za filety z dorsza. Opłukujemy je pod zimną wodą i osuszamy. Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron i wrzucamy filety. Przyprawiamy solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Smażymy po kilka minut z każdej strony. Usmażone filety wkładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego i przygotowujemy naszą kołderkę, którą polejemy filety. Do miski wrzucamy cztery łyżki masła. Dodajemy umytą i poszatkowaną natkę pietruszki (dwie łyżki), dwa ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku, jedną drobno pokrojoną szalotkę, pół łyżeczki musztardy Dijon, łyżkę zmielonych migdałów bez skórki, odrobinę soku z cytryny i półtorej łyżki bardzo drobno pokrojonej szynki parmeńskiej. Całość dokładnie mieszamy, przyprawiamy solą morską, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i rozsmarowujemy na każdy filecie, tak aby przykryć wierzch ryby. Wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i zapiekamy kilka minut. Serwujemy z opiekanymi ziemniakami i sałatą z sosem vinegret.

Uwagi:

Masło powinno być miękkie aby łatwiej nam było wymieszać składniki. Zamiast szynki parmeńskiej możecie użyć bardzo cieniutkiego i drobno pokrojonego boczku, który przed wrzuceniem do masła można wysmażyć aby boczek stał się chrupiący.

Smacznego :).

Dodaj komentarz