Ryby słonowodne w Polsce

Dorsz w sosie z bawolich serc

Połowa lata już za nami, zatem na pewno na każdym warzywno owocowym rynku, są dostępne słodkie, soczyste pomidorki malinowe. Moje ukochane to 'bawole serca’, o których wielokrotnie pisałam na blogu. Są mięsiste i bajecznie słodkie dlatego idealnie nadają się do wszystkich sosów! Równie smaczne, mięsiste będą także pomidorki paprykowe – podłużne i bardzo do nich podobne ale znacznie tańsze – odmiana lima. Niezależnie od tego, które kupicie, będzie to idealny wybór. Do czego ;)? Do pysznego dorsza w genialnym pomidorowym sosie. Do dzieła kochani :).

Czas przygotowania/gotowania: 40 minut

Składniki:

  • Olej z pestek winogron
  • Cebula czosnkowa lub cukrowa – jedna sztuka
  • Pomidory bawole serca – dwie sztuki
  • Cukier brązowy – łyżeczka
  • Sos sojowy – łyżka stołowa
  • Świeży tymianek – trzy gałązki
  • Dorsz – dwa filety
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie/gotowanie:

Gotujemy wodę, którą należy sparzyć pomidory, a następnie obrać ze skórki. Obieramy cebulkę, drobno kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju z pestek winogron. Dodajemy pocięte pomidory, wsypujemy brązowy cukier, wlewamy sos sojowy i wrzucamy listki tymianku. Czekamy aż wszystko się zagotuje. Następnie przykrywamy patelnię i dusimy na małym ogniu przez około pięć minut. W tym czasie opłukujemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i przyprawiamy filety z dorsza. Tak przygotowane wkładamy na patelnię do pomidorowego sosu. Gotujemy do momentu aż rybka będzie gotowa. Serwujemy z białym ryżem.

Uwagi:

Tymianek możecie zastąpić świeżym rozmarynem lub bazylią.

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: diabetes.org.uk