Połowa lata już za nami, zatem na pewno na każdym warzywno owocowym rynku, są dostępne słodkie, soczyste pomidorki malinowe. Moje ukochane to 'bawole serca’, o których wielokrotnie pisałam na blogu. Są mięsiste i bajecznie słodkie dlatego idealnie nadają się do wszystkich sosów! Równie smaczne, mięsiste będą także pomidorki paprykowe – podłużne i bardzo do nich podobne ale znacznie tańsze – odmiana lima. Niezależnie od tego, które kupicie, będzie to idealny wybór. Do czego ;)? Do pysznego dorsza w genialnym pomidorowym sosie. Do dzieła kochani :).
Czas przygotowania/gotowania: 40 minut
Składniki:
- Olej z pestek winogron
- Cebula czosnkowa lub cukrowa – jedna sztuka
- Pomidory bawole serca – dwie sztuki
- Cukier brązowy – łyżeczka
- Sos sojowy – łyżka stołowa
- Świeży tymianek – trzy gałązki
- Dorsz – dwa filety
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie/gotowanie:
Gotujemy wodę, którą należy sparzyć pomidory, a następnie obrać ze skórki. Obieramy cebulkę, drobno kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju z pestek winogron. Dodajemy pocięte pomidory, wsypujemy brązowy cukier, wlewamy sos sojowy i wrzucamy listki tymianku. Czekamy aż wszystko się zagotuje. Następnie przykrywamy patelnię i dusimy na małym ogniu przez około pięć minut. W tym czasie opłukujemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i przyprawiamy filety z dorsza. Tak przygotowane wkładamy na patelnię do pomidorowego sosu. Gotujemy do momentu aż rybka będzie gotowa. Serwujemy z białym ryżem.
Uwagi:
Tymianek możecie zastąpić świeżym rozmarynem lub bazylią.
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: diabetes.org.uk