Tym razem chciałam Wam podać świetny i bardzo prosty przepis na pysznego dorsza bałtyckiego :). Przepis zdecydowanie spodoba się fanom czosnku bo rybka będzie właśnie z czosnkiem! Pierwszy raz dorsza bałtyckiego w takim wydaniu jadłam u znajomych na imprezie urodzinowej. Byłam bardzo pozytywnie zaskoczona i oczywiście poprosiłam koleżankę o przepis. Troszkę go zmodernizowałam i wyszła pyszna podwójnie czosnkowa rybka w pietruszce :). Serdecznie zapraszam do wspólnego przygotowania!
Czas przygotowania: 35 minut
Składniki:
- Filet z dorsza bałtyckiego
- Olej z pestek winogron
- Cytryna
- Czosnek – 6 ząbków
- Pęczek natki pietruszki
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Masło
Przygotowanie:
Filet rybny opłukujemy, osuszamy i skrapiamy sokiem z cytryny. Naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną masła i olejem z pestek winogron. Dorsza kroimy na mniejsze kawałki i smarujemy wierzch odrobiną rozpuszczonego masła. Kilka ząbków czosnku przeciskamy przez praskę i nacieramy nimi rybkę. Natkę pietruszki myjemy pod bieżącą, zimną wodą i drobno kroimy. Obficie posypujemy fileta z dorsza bałtyckiego i wkładamy go do naczynia żaroodpornego. Przyprawiamy solą morską, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy około dwadzieścia pięć minut. Serwujemy z sałatką z sosem vinegre i młodymi ziemniaczkami z wody.
Uwagi:
Oczywiście do przepisu możecie użyć zwykłego dorsza! Nie musi być bałtycki ;).
Chętnym polecam przygotować rybkę w parowarze – będzie równie smaczna!
Smacznego :).