Ryby słonowodne w Polsce

Dorsz w czosnku i zielonej pietruszce

IMG 0447.JPGTym razem chciałam Wam podać świetny i bardzo prosty przepis na pysznego dorsza bałtyckiego :). Przepis zdecydowanie spodoba się fanom czosnku bo rybka będzie właśnie z czosnkiem! Pierwszy raz dorsza bałtyckiego w takim wydaniu jadłam u znajomych na imprezie urodzinowej. Byłam bardzo pozytywnie zaskoczona i oczywiście poprosiłam koleżankę o przepis. Troszkę go zmodernizowałam i wyszła pyszna podwójnie czosnkowa rybka w pietruszce :). Serdecznie zapraszam do wspólnego przygotowania!

Czas przygotowania: 35 minut

Składniki:

  • Filet z dorsza bałtyckiego
  • Olej z pestek winogron
  • Cytryna
  • Czosnek – 6 ząbków
  • Pęczek natki pietruszki
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Masło

Przygotowanie:

Filet rybny opłukujemy, osuszamy i skrapiamy sokiem z cytryny. Naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną masła i olejem z pestek winogron. Dorsza kroimy na mniejsze kawałki i smarujemy wierzch odrobiną rozpuszczonego masła. Kilka ząbków czosnku przeciskamy przez praskę i nacieramy nimi rybkę. Natkę pietruszki myjemy pod bieżącą, zimną wodą i drobno kroimy. Obficie posypujemy fileta z dorsza bałtyckiego i wkładamy go do naczynia żaroodpornego. Przyprawiamy solą morską, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy około dwadzieścia pięć minut. Serwujemy z sałatką z sosem vinegre i młodymi ziemniaczkami z wody.

Uwagi:

Oczywiście do przepisu możecie użyć zwykłego dorsza! Nie musi być bałtycki ;).

Chętnym polecam przygotować rybkę w parowarze – będzie równie smaczna!

Smacznego :).

Dodaj komentarz