Tym razem zapraszam wszystkich na pyszną rybkę w piwno-musztardowej marynacie :). Przepis w oryginale był mięsny ale ja postanowiłam zamienić kurczaka na smacznego i delikatnego dorsza. Pomysł bardzo dobry (tak wiem, chwalę się ;)!), ponieważ rybka wyszła genialna! Mój mąż stwierdził, że dawno już nie jadł tak delikatnej i soczystej ryby. Zasługą jest marynata, która składa się z piwa, musztardy i… miodu! Zatem zachęcam do wspólnego przyrządzenia pysznego dorsza :).
Czas przygotowania/gotowania: 1 godz. 10 minut
Składniki:
- Filet z dorsza – ok. 750 g
- Jajka – dwie sztuki
- Bułka tarta – około sześć stołowych łyżek
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Olej z pestek winogron
Marynata do ryby:
- Piwo – ¼ szklanki
- Musztarda – trzy łyżeczki
- Miód płynny – łyżeczka
Przygotowanie/gotowanie:
Filety z dorsza należy opłukać pod zimną wodą, osuszyć, a następnie podzielić na mniejsze porcje. Każdy kawałek nacieramy solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, a następnie odstawiamy na bok. W tym czasie w małej miseczce łączymy musztardę z miodem i piwem., dobrze mieszamy i wkładamy filety z dorsza. Rybę w marynacie wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę – dopiero wówczas dorsz nabierze pięknego piwnego aromatu z lekką nutą miodu i musztardy. Po godzinie na patelnię wlewamy olej z pestek winogron i mocno podgrzewamy. Filety z dorsza panierujemy w bułce tartej, a następnie smażymy na piękny złoty kolor z dwóch stron. Serwujemy z ulubioną surówką i frytkami.
Uwagi:
Jeżeli przeszkadza Wam smak miodu, możecie go pominąć.
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: foodnetwork.com