Ryby słonowodne w Polsce

Dorsz w piwie

FNM020109WN009.PSDTym razem zapraszam wszystkich na pyszną rybkę w piwno-musztardowej marynacie :). Przepis w oryginale był mięsny ale ja postanowiłam zamienić kurczaka na smacznego i delikatnego dorsza. Pomysł bardzo dobry (tak wiem, chwalę się ;)!), ponieważ rybka wyszła genialna! Mój mąż stwierdził, że dawno już nie jadł tak delikatnej i soczystej ryby. Zasługą jest marynata, która składa się z piwa, musztardy i… miodu! Zatem zachęcam do wspólnego przyrządzenia pysznego dorsza :).

Czas przygotowania/gotowania: 1 godz. 10 minut

Składniki:

  • Filet z dorsza – ok. 750 g
  • Jajka – dwie sztuki
  • Bułka tarta – około sześć stołowych łyżek
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Olej z pestek winogron

Marynata do ryby:

  • Piwo – ¼ szklanki
  • Musztarda – trzy łyżeczki
  • Miód płynny – łyżeczka

Przygotowanie/gotowanie:

Filety z dorsza należy opłukać pod zimną wodą, osuszyć, a następnie podzielić na mniejsze porcje. Każdy kawałek nacieramy solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, a następnie odstawiamy na bok. W tym czasie w małej miseczce łączymy musztardę z miodem i piwem., dobrze mieszamy i wkładamy filety z dorsza. Rybę w marynacie wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę – dopiero wówczas dorsz nabierze pięknego piwnego aromatu z lekką nutą miodu i musztardy. Po godzinie na patelnię wlewamy olej z pestek winogron i mocno podgrzewamy. Filety z dorsza panierujemy w bułce tartej, a następnie smażymy na piękny złoty kolor z dwóch stron. Serwujemy z ulubioną surówką i frytkami.

Uwagi:

Jeżeli przeszkadza Wam smak miodu, możecie go pominąć.

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: foodnetwork.com

Dodaj komentarz