Ryby słonowodne w Polsce

Dorsz w rodzynkach królewskich z warzywami – na ostro!

dorsz w rodzynkachMój przedostatni przepis był „na ostro” i tym razem także będzie coś pikantniejszego :). Jak już wcześniej wspominałam mam ostatnio ochotę na „spicy” potrawy. Myślałam, że mi przejdzie po mojej paście rybno pomidorowej na ostro, na którą przepis możecie znaleźć tutaj… ale nie przeszło, a wręcz się nasiliło! Może faktycznie coś jest na rzeczy i powinnam przejść się do lekarza? W końcu tak się zaczęła moja pierwsza i druga ciąża ;)! Rozmawialiśmy z mężem o trzecim dziecku i jest to w planach ale na pewno nie najbliższych więc byłoby to niezłym zaskoczeniem. No ale wracając do mojego przepisu chciałabym Wam dzisiaj zaproponować pysznego dorsza w rodzynkach i warzywach na ostro! Bardzo smaczna i zdrowa potrawka rybna. Zapraszam do wspólnego przygotowania :).

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

  • Filety z dorsza bałtyckiego– 2 sztuki
  • Rodzynki – duża garść
  • Pieczarki – 15 dag
  • Cebula
  • Papryka
  • Pomidory – 2 sztuki
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Zioła prowansalskie
  • Papryczka chilli
  • Cytryna
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Filety z dorsza kroję na mniejsze kawałki, skrapiam sokiem z cytryny, obtaczam w mące (niekoniecznie) i smażę na oleju z pestek winogron. Zostawiam rybę na małym ogniu i po chwili dodaję poszatkowany czosnek i papryczkę chilli. Po około sześciu minutach do podsmażonej rybki dorzucam cebulę pokrojoną w kostkę, poszatkowane pieczarki, pokrojoną w paski paprykę oraz pokrojone pomidory bez skórki. Pomidory powinny puścić sok dzięki czemu wytworzy się delikatny sosik. Zostawiam na wolnym ogniu i duszę przez kilka minut. W tym czasie sparzam rodzynki i dodaję do ryby z warzywami. Duszę przez trzy minuty i serwuję z białym ryżem.

Uwagi:

Polecam dodać duże rodzynki królewskie!

Smacznego :).

 

Źródło ikony wpisu: rubi-przyprawy.pl

Dodaj komentarz