Mój przedostatni przepis był „na ostro” i tym razem także będzie coś pikantniejszego :). Jak już wcześniej wspominałam mam ostatnio ochotę na „spicy” potrawy. Myślałam, że mi przejdzie po mojej paście rybno pomidorowej na ostro, na którą przepis możecie znaleźć tutaj… ale nie przeszło, a wręcz się nasiliło! Może faktycznie coś jest na rzeczy i powinnam przejść się do lekarza? W końcu tak się zaczęła moja pierwsza i druga ciąża ;)! Rozmawialiśmy z mężem o trzecim dziecku i jest to w planach ale na pewno nie najbliższych więc byłoby to niezłym zaskoczeniem. No ale wracając do mojego przepisu chciałabym Wam dzisiaj zaproponować pysznego dorsza w rodzynkach i warzywach na ostro! Bardzo smaczna i zdrowa potrawka rybna. Zapraszam do wspólnego przygotowania :).
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- Filety z dorsza bałtyckiego– 2 sztuki
- Rodzynki – duża garść
- Pieczarki – 15 dag
- Cebula
- Papryka
- Pomidory – 2 sztuki
- Czosnek – 2 ząbki
- Zioła prowansalskie
- Papryczka chilli
- Cytryna
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Filety z dorsza kroję na mniejsze kawałki, skrapiam sokiem z cytryny, obtaczam w mące (niekoniecznie) i smażę na oleju z pestek winogron. Zostawiam rybę na małym ogniu i po chwili dodaję poszatkowany czosnek i papryczkę chilli. Po około sześciu minutach do podsmażonej rybki dorzucam cebulę pokrojoną w kostkę, poszatkowane pieczarki, pokrojoną w paski paprykę oraz pokrojone pomidory bez skórki. Pomidory powinny puścić sok dzięki czemu wytworzy się delikatny sosik. Zostawiam na wolnym ogniu i duszę przez kilka minut. W tym czasie sparzam rodzynki i dodaję do ryby z warzywami. Duszę przez trzy minuty i serwuję z białym ryżem.
Uwagi:
Polecam dodać duże rodzynki królewskie!
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: rubi-przyprawy.pl