Dorsz to ulubiona ryba moich dzieciaków. Wszystko co zrobię z dorszem, 'zmiatają’ z talerza w przeciągu kilku minut – dosłownie! Czasami, kiedy proszą mnie o przygotowanie czegoś nowego, sama nie wiem co zrobić bo wykorzystałam już chyba wszystkie przepisy jakie miałam ;). Zawsze, kiedy nie mogę zaproponować im czegoś nowego, dzwonię do mojej mamy po pomoc. Mama nigdy mnie nie zawodzi i w przeciągu pięciu minut oddzwania z propozycją na genialny obiad. Tak też było i tym razem, kiedy córcia poprosiła o dorsza na obiad w 'nowej odsłonie’ ;). Mama podała mi świetny przepis na pysznego dorsza w soczewicy. Mam nadzieję, że posmakuje moim pociechom!
Czas przygotowania/gotowania: 40 minut
Składniki:
- Polędwica z dorsza – dwie większe sztuki
- Olej z pestek winogron – dwie stołowe łyżki
- Cebula cukrowa – jedna duża sztuka
- Pomidorki koktajlowe – około 250 g
- Czerwona soczewica – jedna szklanka
- Curry – ½ łyżeczki
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Masło – jedna łyżka stołowa
Przygotowanie/gotowanie:
Cebulę obieramy, i drobno kroimy w kosteczkę. Pomidorki myjemy, a następnie osuszamy i kroimy na połówki. Na patelnię wlewamy olej z pestek winogron i wrzucamy cebulkę oraz wsypujemy pokrojone pomidorki koktajlowe. Wszystko przesmażamy, a następnie dodajemy soczewicę. Zalewamy wodą tak by ta przykryła wszystkie składniki. Wsypujemy curry oraz przyprawiamy solą morką i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Na wierzchu kładziemy pokrojone kawałki dorsza. Całość mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem aż do momentu, kiedy wszystko będzie miękkie.
Uwagi:
Chętni mogą zamienić pomidorki koktajlowe na pomidory z puszki.
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: slamm.co.uk