Ryby słonowodne w Polsce

Dorsz w sosie czosnkowym z… newslettera!

newsletter-dorsz-w-sosieNie wiem jak Wy, ale ja strasznie nie lubię jak codziennie dostaję setki newsletterów, które zaśmiecają moją skrzynkę pocztową. Zazwyczaj przeglądam szybko wszystkie i klikam prośbę o eliminację mojego adresu elektronicznego z ich bazy danych. Dzisiaj oczywiście nie było inaczej. Od rana cała masa newsletterów i jak zwykle ukradły mi pięć minut mojego cennego czasu. Co jednak ciekawe, podczas ich wertowania i usuwania jeden przyciągnął moją szczególną uwagę! Nie był to newsletter ze strony gdzie sama bym podała swojego maila więc tym bardziej była to miła niespodzianka. W stercie śmieciowych wiadomości widniał jeden ze świetnym przepisem! Nie byłabym sobą gdybym go nie wypróbowała ;). Zapraszam dziś na pyszną rybkę w sosie czosnkowym!

Czas przygotowania: 25 minut

Składniki:

  • Dwa filety z dorsza
  • Mąka
  • Olej z pestek winogron
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Cytryna
  • Natka pietruszki do dekoracji

Sos czosnkowy:

  • Długi ogórek
  • Cztery ząbki czosnku
  • Mała śmietana 18%
  • Dwie łyżki majonezu
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Rybkę opłukujemy, osuszamy i skrapiamy cytryną. Następnie obtaczamy w mące i smażymy na oleju z pestek winogron. Przyprawiamy solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. W tym czasie zabieramy się za sos. Obieramy ogórka i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Do miseczki z ogórkiem dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy śmietanę, dwie łyżki majonezu i przyprawiamy. Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy i smarujemy nim naszego dorsza. Danie wkładamy do lodówki na noc. Serwujemy na zimno z kromką pieczywa.

Uwagi:

Możecie użyć także innej rybki! Nie musi być to dorsz.

Smacznego :).

Dodaj komentarz