Nie wiem jak Wy, ale ja strasznie nie lubię jak codziennie dostaję setki newsletterów, które zaśmiecają moją skrzynkę pocztową. Zazwyczaj przeglądam szybko wszystkie i klikam prośbę o eliminację mojego adresu elektronicznego z ich bazy danych. Dzisiaj oczywiście nie było inaczej. Od rana cała masa newsletterów i jak zwykle ukradły mi pięć minut mojego cennego czasu. Co jednak ciekawe, podczas ich wertowania i usuwania jeden przyciągnął moją szczególną uwagę! Nie był to newsletter ze strony gdzie sama bym podała swojego maila więc tym bardziej była to miła niespodzianka. W stercie śmieciowych wiadomości widniał jeden ze świetnym przepisem! Nie byłabym sobą gdybym go nie wypróbowała ;). Zapraszam dziś na pyszną rybkę w sosie czosnkowym!
Czas przygotowania: 25 minut
Składniki:
- Dwa filety z dorsza
- Mąka
- Olej z pestek winogron
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Cytryna
- Natka pietruszki do dekoracji
Sos czosnkowy:
- Długi ogórek
- Cztery ząbki czosnku
- Mała śmietana 18%
- Dwie łyżki majonezu
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Rybkę opłukujemy, osuszamy i skrapiamy cytryną. Następnie obtaczamy w mące i smażymy na oleju z pestek winogron. Przyprawiamy solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. W tym czasie zabieramy się za sos. Obieramy ogórka i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Do miseczki z ogórkiem dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy śmietanę, dwie łyżki majonezu i przyprawiamy. Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy i smarujemy nim naszego dorsza. Danie wkładamy do lodówki na noc. Serwujemy na zimno z kromką pieczywa.
Uwagi:
Możecie użyć także innej rybki! Nie musi być to dorsz.
Smacznego :).