Ryby słonowodne w Polsce

Dorsz w sosie mocno pomidorowym…

img15346.768x512Moja mama spędziła kilka ostatnich dni w Grecji u swojej przyjaciółki. Muszę przyznać, że bardzo zazdrościłam jej wyjazdu bo z wielką przyjemnością pojechałabym do Grecji, którą wręcz ubóstwiam. Niestety pomimo propozycji mamy abym pojechała razem z nią nie miałam z kim zostawić dzieciaków dlatego musiałam zostać w domku. Mama postanowiła mi to zrekompensować i przywiozła ze sobą pyszne danie, które przyrządziła jej przyjaciółka z tamtejszych produktów. Genialny dorsz w sosie pomidorowym z oliwkami. Oczywiście razem z daniem dostałam także przepis dlatego postanowiłam się nim z Wami podzielić :). Zapraszam do wspólnego gotowania!

Czas przygotowania/gotowanie: 40 minut

Składniki:

  • Dorsz – jeden duży filet
  • Przecier pomidorowy – duży kartonik
  • Pomidory z puszki w kawałkach – puszka
  • Czarne oliwki – ½ szklanki
  • Cebula dymka – dwie sztuki
  • Suszone pomidory na słońcu – dziesięć sztuk
  • Jajko – sztuka
  • Mąka pszenna – trzy stołowe łyżki
  • Olej z pestek winogron – trzy stołowe łyżki
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Obieramy cebulki i drobno kroimy w kosteczkę. Podsmażamy na oleju z pestek winogron i dodajemy suszone pomidory, które wcześniej pokroiliśmy w cienkie paseczki. Dodajemy także pomidory z puszki oraz przecier pomidorowy i dusimy na wolnym ogniu przez około dziesięć minut pod przykryciem. Na koniec przyprawiamy solą morską oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Filet z dorsza opłukujemy, osuszamy, moczymy w jajku i mące, a następnie smażymy na patelni. Usmażoną rybkę wkładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy sosem pomidorowym i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach.

Uwagi:

Chętnym polecam dodać do sosu świeże gałązki rozmarynu.

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: greatbritishchefs.com

Dodaj komentarz