Moja mama spędziła kilka ostatnich dni w Grecji u swojej przyjaciółki. Muszę przyznać, że bardzo zazdrościłam jej wyjazdu bo z wielką przyjemnością pojechałabym do Grecji, którą wręcz ubóstwiam. Niestety pomimo propozycji mamy abym pojechała razem z nią nie miałam z kim zostawić dzieciaków dlatego musiałam zostać w domku. Mama postanowiła mi to zrekompensować i przywiozła ze sobą pyszne danie, które przyrządziła jej przyjaciółka z tamtejszych produktów. Genialny dorsz w sosie pomidorowym z oliwkami. Oczywiście razem z daniem dostałam także przepis dlatego postanowiłam się nim z Wami podzielić :). Zapraszam do wspólnego gotowania!
Czas przygotowania/gotowanie: 40 minut
Składniki:
- Dorsz – jeden duży filet
- Przecier pomidorowy – duży kartonik
- Pomidory z puszki w kawałkach – puszka
- Czarne oliwki – ½ szklanki
- Cebula dymka – dwie sztuki
- Suszone pomidory na słońcu – dziesięć sztuk
- Jajko – sztuka
- Mąka pszenna – trzy stołowe łyżki
- Olej z pestek winogron – trzy stołowe łyżki
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Obieramy cebulki i drobno kroimy w kosteczkę. Podsmażamy na oleju z pestek winogron i dodajemy suszone pomidory, które wcześniej pokroiliśmy w cienkie paseczki. Dodajemy także pomidory z puszki oraz przecier pomidorowy i dusimy na wolnym ogniu przez około dziesięć minut pod przykryciem. Na koniec przyprawiamy solą morską oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Filet z dorsza opłukujemy, osuszamy, moczymy w jajku i mące, a następnie smażymy na patelni. Usmażoną rybkę wkładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy sosem pomidorowym i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach.
Uwagi:
Chętnym polecam dodać do sosu świeże gałązki rozmarynu.
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: greatbritishchefs.com