Ryby słonowodne w Polsce

Dorsz w sosie pomidorowym z tabasco, oliwkami i świeżym tymiankiem!

Dorsz w sosie pomidorowym z tabasco, oliwkami i świeżym tymiankiem!Dzisiaj chciałabym Wam zaproponować coś pysznego, zdrowego i szybkiego :). Mam wrażenie, że już jakiś czas nie podawałam nic rybnego, a w końcu to blog o rybkach więc szybciutko wyszukałam i wypróbowałam świetny przepis na dorsza w sosie pomidorowym. Danie jest bardzo proste w przygotowaniu więc polecam je także osobom, które nie mają zbyt dużego doświadczenia w kuchni lub w przyrządzaniu ryb! Moja rodzina była zachwycona dorszem w sosie pomidorowym dlatego myślę, że Wam także powinno smakować :)! Zapraszam do wspólnego przygotowania!

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

  • Filety z dorsza – 4 sztuki
  • Pomidory – 3 średnie sztuki
  • Olej z pestek winogron
  • Zielone oliwki – kilka sztuk
  • Cebula – 2 sztuki
  • Czosnek – 3 ząbki
  • Sok z cytryny – 1 łyżka
  • Świeży tymianek
  • Sos tabasco
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Czekamy dwie minuty i dodajemy obrane ze skórki i pokrojone pomidory, a także posiekane zielone oliwki. Przyprawiamy łyżką soku z cytryny oraz trzema kropelkami sosu tabasco. Filety z dorsza opłukujemy, osuszamy i przyprawiamy solą morską oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Tak przygotowaną rybkę kładziemy na patelnię z sosem. Dusimy pod przykryciem przez kilka minut. Na koniec posypujemy rybkę i sos, świeżym tymiankiem. Gotową rybkę serwujemy z białym ryżem.

Uwagi:

Polecam pomidorki malinowe lub tzw. bawole serca! Są one bardziej mięsiste więc sos będzie gęściejszy.

Polecam dodać więcej ulubionych ziół!

Dorsza możecie zastąpić inną ulubioną rybką morską.

Smacznego :).

 

 

Źródło ikony wpisu:

Dodaj komentarz