Dzisiaj chciałabym Wam zaproponować coś pysznego, zdrowego i szybkiego :). Mam wrażenie, że już jakiś czas nie podawałam nic rybnego, a w końcu to blog o rybkach więc szybciutko wyszukałam i wypróbowałam świetny przepis na dorsza w sosie pomidorowym. Danie jest bardzo proste w przygotowaniu więc polecam je także osobom, które nie mają zbyt dużego doświadczenia w kuchni lub w przyrządzaniu ryb! Moja rodzina była zachwycona dorszem w sosie pomidorowym dlatego myślę, że Wam także powinno smakować :)! Zapraszam do wspólnego przygotowania!
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- Filety z dorsza – 4 sztuki
- Pomidory – 3 średnie sztuki
- Olej z pestek winogron
- Zielone oliwki – kilka sztuk
- Cebula – 2 sztuki
- Czosnek – 3 ząbki
- Sok z cytryny – 1 łyżka
- Świeży tymianek
- Sos tabasco
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Czekamy dwie minuty i dodajemy obrane ze skórki i pokrojone pomidory, a także posiekane zielone oliwki. Przyprawiamy łyżką soku z cytryny oraz trzema kropelkami sosu tabasco. Filety z dorsza opłukujemy, osuszamy i przyprawiamy solą morską oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Tak przygotowaną rybkę kładziemy na patelnię z sosem. Dusimy pod przykryciem przez kilka minut. Na koniec posypujemy rybkę i sos, świeżym tymiankiem. Gotową rybkę serwujemy z białym ryżem.
Uwagi:
Polecam pomidorki malinowe lub tzw. bawole serca! Są one bardziej mięsiste więc sos będzie gęściejszy.
Polecam dodać więcej ulubionych ziół!
Dorsza możecie zastąpić inną ulubioną rybką morską.
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: