Inne, Ryby słonowodne w Polsce

Dorsz z młodą cebulką i koperkiem

dorsz w smietyanie z cebulkaMarudziłam ostatnio w pracy, że nie mam pomysłu na coś dobrego (oczywiście rybnego heh) i chętnie przyrządziłabym coś nowego i bardzo smacznego ;). Koleżanka chyba już nie mogła słuchać mojego zrzędzenia i podrzuciła mi świetny przepis na delikatnego dorsza w śmietanie. Z początku podeszłam sceptycznie bo robiłam coś podobnego ale muszę przyznać, że jej przepis na dorsza okazał się zdecydowanie lepszy! Jeżeli chodzi o dorsza to chyba najbardziej lubię smażonego z młodymi ziemniaczkami i czerwonymi buraczkami chociaż dorsz w śmietanie z młodą cebulką również brzmi apetycznie, prawda ;)? No nic, do dzieła!

Czas przygotowania: 35 minut

Składniki:

  • Duży filet z dorsza
  • Duża młoda cebulka
  • Śmietana słodka
  • Dwa ząbki czosnku
  • Zioła prowansalskie
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Cytryna
  • Pęczek świeżego koperku
  • Masło do smażenia lub olej z pestek winogron

Przygotowanie:

Filety z dorsza opłukujemy i osuszamy. Młodą cebulkę obieramy, kroimy i podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju z pestek winogron. Po chwili dodajemy drobno pokrojone ząbki czosnku i na to układamy filet z dorsza. Przyprawiamy solą morską, ziołami prowansalskimi oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Rybkę smażymy kilka minut z każdej strony po czym skrapiamy sokiem z cytryny i zalewamy śmietaną. Dusimy do momentu aż śmietana zgęstnieje, a rybka ładnie się zetnie. Serwujemy z młodymi ziemniaczkami i obficie posypujemy świeżym koperkiem.

Uwagi:

Jeżeli macie w swoich mrożonkach zmrożonego dorsza polecam rozmrażać go w lodówce.

Chętni mogą dodać inne, ulubione zioła.

Smacznego :).

Dodaj komentarz