Marudziłam ostatnio w pracy, że nie mam pomysłu na coś dobrego (oczywiście rybnego heh) i chętnie przyrządziłabym coś nowego i bardzo smacznego ;). Koleżanka chyba już nie mogła słuchać mojego zrzędzenia i podrzuciła mi świetny przepis na delikatnego dorsza w śmietanie. Z początku podeszłam sceptycznie bo robiłam coś podobnego ale muszę przyznać, że jej przepis na dorsza okazał się zdecydowanie lepszy! Jeżeli chodzi o dorsza to chyba najbardziej lubię smażonego z młodymi ziemniaczkami i czerwonymi buraczkami chociaż dorsz w śmietanie z młodą cebulką również brzmi apetycznie, prawda ;)? No nic, do dzieła!
Czas przygotowania: 35 minut
Składniki:
- Duży filet z dorsza
- Duża młoda cebulka
- Śmietana słodka
- Dwa ząbki czosnku
- Zioła prowansalskie
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Cytryna
- Pęczek świeżego koperku
- Masło do smażenia lub olej z pestek winogron
Przygotowanie:
Filety z dorsza opłukujemy i osuszamy. Młodą cebulkę obieramy, kroimy i podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju z pestek winogron. Po chwili dodajemy drobno pokrojone ząbki czosnku i na to układamy filet z dorsza. Przyprawiamy solą morską, ziołami prowansalskimi oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Rybkę smażymy kilka minut z każdej strony po czym skrapiamy sokiem z cytryny i zalewamy śmietaną. Dusimy do momentu aż śmietana zgęstnieje, a rybka ładnie się zetnie. Serwujemy z młodymi ziemniaczkami i obficie posypujemy świeżym koperkiem.
Uwagi:
Jeżeli macie w swoich mrożonkach zmrożonego dorsza polecam rozmrażać go w lodówce.
Chętni mogą dodać inne, ulubione zioła.
Smacznego :).