Ryby słonowodne w Polsce

Dorsz z musem brokułowym i pieczonymi ziemniaczkami

Dorsz z musem brokułowym i pieczonymi ziemniaczkamiLubicie dorsza? Jeżeli tak to jest to przepis stworzony dla Was :)! Pyszny, soczysty i aromatyczny dorsz z pieczonymi ziemniakami i genialnym musem z brokułów. Danie zdrowe ale jednocześnie bardzo smaczne. Idealnie sprawdza się na rodzinne obiady i większe uroczystości. Danie jest bardzo proste w przygotowaniu dlatego zachęcam wszystkich do wypróbowania przepisu! Do dzieła kochani :).

Czas przygotowania/gotowania: 55 minut

Składniki:

  • Filety z dorsza – dwie sztuki po około 400 g
  • Brokuły – dwie sztuki
  • Olej z pestek winogron
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Jogurt grecki – dwie stołowe łyżki
  • Czosnek – cztery ząbki
  • Cytryna – sztuka
  • Ziemniaki – około 800 g
  • Czosnek granulowany
  • Oregano (suszone lub świeże) – łyżeczka
  • Tymianek (suszony lub świeży) – łyżeczka
  • Słodka papryka – łyżeczka

Przygotowanie:

Filety z dorsza opłukujemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Przyprawiamy solą morską, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny oraz olejem z pestek winogron. Wstawiamy do lodówki na pół godziny. W tym czasie przygotowujemy ziemniaki. Do miski wlewamy olej z pestek winogron, tymianek, oregano i paprykę. Ziemniaki szorujemy pod zimną wodą i wrzucamy do przygotowanej 'marynaty’. Doprawiamy solą morską, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i dobrze mieszamy. Obok tak przygotowanych ziemniaków kładziemy filety rybne na blasze i zapiekamy około 30 minut w 190 stopniach. Zabieramy się za sos brokułowy. Brokuły gotujemy na parze, dzielimy na mniejsze kawałki, dodajemy sól, pieprz, jogurt i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Upieczoną rybkę serwujemy z musem brokułowym i pieczonymi ziemniakami.

Uwagi:

Ziemniaki połóżcie na papierze do pieczenia aby nie przywarły do blachy.

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: kevineats.com

Dodaj komentarz