Lubicie dorsza? Jeżeli tak to jest to przepis stworzony dla Was :)! Pyszny, soczysty i aromatyczny dorsz z pieczonymi ziemniakami i genialnym musem z brokułów. Danie zdrowe ale jednocześnie bardzo smaczne. Idealnie sprawdza się na rodzinne obiady i większe uroczystości. Danie jest bardzo proste w przygotowaniu dlatego zachęcam wszystkich do wypróbowania przepisu! Do dzieła kochani :).
Czas przygotowania/gotowania: 55 minut
Składniki:
- Filety z dorsza – dwie sztuki po około 400 g
- Brokuły – dwie sztuki
- Olej z pestek winogron
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Jogurt grecki – dwie stołowe łyżki
- Czosnek – cztery ząbki
- Cytryna – sztuka
- Ziemniaki – około 800 g
- Czosnek granulowany
- Oregano (suszone lub świeże) – łyżeczka
- Tymianek (suszony lub świeży) – łyżeczka
- Słodka papryka – łyżeczka
Przygotowanie:
Filety z dorsza opłukujemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Przyprawiamy solą morską, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny oraz olejem z pestek winogron. Wstawiamy do lodówki na pół godziny. W tym czasie przygotowujemy ziemniaki. Do miski wlewamy olej z pestek winogron, tymianek, oregano i paprykę. Ziemniaki szorujemy pod zimną wodą i wrzucamy do przygotowanej 'marynaty’. Doprawiamy solą morską, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i dobrze mieszamy. Obok tak przygotowanych ziemniaków kładziemy filety rybne na blasze i zapiekamy około 30 minut w 190 stopniach. Zabieramy się za sos brokułowy. Brokuły gotujemy na parze, dzielimy na mniejsze kawałki, dodajemy sól, pieprz, jogurt i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Upieczoną rybkę serwujemy z musem brokułowym i pieczonymi ziemniakami.
Uwagi:
Ziemniaki połóżcie na papierze do pieczenia aby nie przywarły do blachy.
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: kevineats.com