Tym razem zapraszam wszystkich na lekką i zdrową sałatkę z dorsza, pieczarek oraz fasoli i pomidorków. Niecodzienne połączenie? Zdecydowanie tak ale muszę przyznać, że nie tylko Wy obawialiście się takiego 'mixu’ ;). Miałam kilka podejść do tej sałatki zanim się na nią skusiłam – totalnie niepotrzebnie bo sałatka jest wręcz 'bombowa’!. Ta wersja jest serwowana w jednej z naszych restauracji blisko mojego przedszkola. Czasami jak mam dłuższą przerwę to wybieram się na tam na coś pysznego. Mają bogatą ofertę rybną więc domyślacie się dlaczego lubię tam zaglądać ;). Wracając do przepisu zapraszam do wspólnego przygotowania!
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
- Dorsz w puszce w oliwie z oliwek – jedna puszka
- Czerwona fasola – puszka
- Cebula cukrowa – średniej wielkości jedna sztuka
- Pomidorki koktajlowe – osiem sztuk
- Pieczarki – sześć dużych sztuk
- Sok z jednej cytryny lub limonki
- Olej z pestek winogron
- Natka pietruszki – ok. pół pęczka
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Fasolę odsączamy i wrzucamy do dużej salaterki. Do fasoli dodajemy odsączonego dorsza z puszki, który powinien być rozdrobniony. Pomidorki koktajlowe myjemy i kroimy na ćwiartki. Pieczarki również myjemy, a następnie kroimy w cienkie plasterki. Wszystkie składniki łączymy i przyprawiamy solą morską, świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz sokiem z cytryny i olejem z pestek winogron. Wymieszaną sałatkę serwujemy na zimno, posypaną natką pietruszki.
Uwagi:
Chętni dorsza z puszki mogą zastąpić świeżym – usmażonym na oleju z pestek winogron.
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: kwestiasmaku.com