Ryby słonowodne w Polsce

Dorsz z pieczarkami, fasolą i pomidorkami

dorsz_z_fasolkaTym razem zapraszam wszystkich na lekką i zdrową sałatkę z dorsza, pieczarek oraz fasoli i pomidorków. Niecodzienne połączenie? Zdecydowanie tak ale muszę przyznać, że nie tylko Wy obawialiście się takiego 'mixu’ ;). Miałam kilka podejść do tej sałatki zanim się na nią skusiłam – totalnie niepotrzebnie bo sałatka jest wręcz 'bombowa’!. Ta wersja jest serwowana w jednej z naszych restauracji blisko mojego przedszkola. Czasami jak mam dłuższą przerwę to wybieram się na tam na coś pysznego. Mają bogatą ofertę rybną więc domyślacie się dlaczego lubię tam zaglądać ;). Wracając do przepisu zapraszam do wspólnego przygotowania!

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:

  • Dorsz w puszce w oliwie z oliwek – jedna puszka
  • Czerwona fasola – puszka
  • Cebula cukrowa – średniej wielkości jedna sztuka
  • Pomidorki koktajlowe – osiem sztuk
  • Pieczarki – sześć dużych sztuk
  • Sok z jednej cytryny lub limonki
  • Olej z pestek winogron
  • Natka pietruszki – ok. pół pęczka
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Fasolę odsączamy i wrzucamy do dużej salaterki. Do fasoli dodajemy odsączonego dorsza z puszki, który powinien być rozdrobniony. Pomidorki koktajlowe myjemy i kroimy na ćwiartki. Pieczarki również myjemy, a następnie kroimy w cienkie plasterki. Wszystkie składniki łączymy i przyprawiamy solą morską, świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz sokiem z cytryny i olejem z pestek winogron. Wymieszaną sałatkę serwujemy na zimno, posypaną natką pietruszki.

Uwagi:

Chętni dorsza z puszki mogą zastąpić świeżym – usmażonym na oleju z pestek winogron.

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: kwestiasmaku.com

Dodaj komentarz