Dorsz jest jedną z ryb, która zawiera sporo pełnowartościowego białka, ale także kwasów z rodziny omega-3. To oznacza, że dorsze są szczególnie polecane osobom, które chcą zadbać o swoje serce. A to jeszcze nie wszystko. Mięso tej ryby bogate jest w różnego rodzaju witaminy oraz mikroelementy. Dzięki temu, ma zbawienny wpływ na działanie układu odpornościowego. Oto kilka pomysłów na przepisy z dorsza.
Dorsz zapiekany w migdałach
Dosyć oryginalne danie, które jednak jest naprawdę proste w przygotowaniu. Aby stworzyć taką potrawę, wystarczą następujące składniki:
- filet z dorsza (co najmniej 2 sztuki);
- natka pietruszki (1 pęczek);
- płatki migdałowe (2 łyżki);
- czosnek (2 sztuki);
- 2 łyżki majonezu i 1 łyżka musztardy;
- sos sałatkowy (całe opakowanie);
- bułka tarta.
Jak przyrządzić taką potrawę? Filety z dorsza należy podzielić na mniejsze porcje. Następnie, wkładamy je do naczynia do zapiekania. Kolejnym krokiem jest pomieszanie majonezu, sosu sałatkowego oraz musztardy. Następnie siekamy pietruszkę i również dosypujemy ją do tej mieszanki. Trzemy czosnek i kruszymy migdały, wszystko mieszając. Składniki nakładamy na rybę i umieszczamy w piekarniku.
Jakie parametry piekarnika?
Aby danie mogło zapewnić odpowiednie walory smakowe, niezbędne jest zapiekanie dorsza przez 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
A może coś z południa Europy? Dorsz po hiszpańsku
Kolejne ciekawe danie, którego przygotowanie wcale nie musi zajmować wiele czasu. Zobacz, jakich składników potrzebujesz:
- filety z dorsza (bez skóry) – co najmniej 80 dag;
- ziemniaki – 80 dag;
- pomidory (dojrzałe) – 40 dag;
- cebule – 3 sztuki;
- przyprawa uniwersalna – 1 łyżeczka;
- czarny pieprz – 1 łyżeczka;
- posiekana natka pietruszki – 1 łyżeczka;
- sól;
- oliwa z oliwek;
- woda mineralna – 150 dag.
Po umyciu filetów najpierw je suszymy. Gdy już ociekną z wody, trzeba pokroić je na kawałki. Całość posypać przyprawami. W tym czasie rozgrzewamy już oliwę. Siekamy cebulę (na drobno), następnie wrzucamy ją na patelnię celem zmiękczenia i nabrania przez nią koloru. Kolejny krok to posiekanie ziemniaków i wrzucenie na patelnię. Na tym etapie dodajemy przyprawy – sól, pieprz i inne. Jednocześnie parzymy pomidory i kroimy je na kawałki.
Gdy to wszystko jest już gotowe, wrzucamy dorsza pod przykrycie. Dusimy do chwili, gdy ziemniaki całkowicie się zmiękczą. Po wyjęciu, sypiemy pietruszkę.
Jakie witaminy ma dorsz?
Ta ryba jest naprawdę bogatym źródłem korzystnych dla zdrowia składników. Każde 100 gram mięsa dorsza zaspokaja nawet do połowy dziennego zapotrzebowania osoby dorosłej na selen. Oprócz tego, mięso dorsza ma sporo fosforu (ok 203 mg), witaminy B12, witaminy D3 oraz witaminy A.