Co prawda okres letni już dawno za nami ale ja postanowiłam się nie poddawać i przyrządziłam dzisiaj genialne cukinie faszerowane pysznym tuńczykiem i serem ricotta. Danie bardzo smaczne i wyjątkowo zdrowe ;). Moje dzieciaki je wręcz uwielbiają! Mam małą radę dla mam, które nie mogą namówić swoich pociech na jedzenie warzyw i rybek. To danie wystarczy posypać odpowiednią ilością startego żółtego sera dzięki czemu dzieciaki nie będą do końca świadome co jest w środku. Gwarantuję, że będą zachwycone więc polecam nagrać ich miny jak się dowiedzą co im tak bardzo im smakowało ;). A wracając do przepisu to mam nadzieję, że uda Wam się znaleźć na targu piękne cukinie bo mi się udało! Zapraszam do wspólnego gotowania :).
Czas przygotowania/gotowania: 40 minut
Składniki:
- Cukinia – cztery dorodne sztuki
- Tuńczyk w sosie własnym – puszka
- Kromka chleba
- Mleko – ok. 100 ml
- Olej z pestek winogron – trzy stołowe łyżki
- Cebula – średniej wielkości sztuka
- Ser ricotta – opakowanie
- Jajka – dwie sztuki
- Ser typu Grana Padano – ok. 100 g
- Bułka tarta – trzy stołowe łyżki
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Cukinie należy obgotować we wrzącej wodzie jednak nie dłużej niż 10 minut. Odstawiamy na tacy aby ostygły. W tym czasie dzielimy kromkę suchego chleba na mniejsze kawałki i moczymy je w mleku. Na patelni podsmażamy drobno posiekaną cebulkę, a następnie dodajemy miąższ z obgotowanych cukinii. Odciskamy kawałki chleba z mleka i wrzucamy do miski do której dodajemy składniki z patelni, ser ricotta, tuńczyka oraz jajka. Wszystkie składniki dobrze mieszamy i wkładamy farsz do wydrążonych cukinii. Cukinie wkładamy do naczynia żaroodpornego, które wcześniej nasmarowaliśmy olejem z pestek winogron. Posypujemy bułką tartą, startym serem Grana Padano i zapiekamy przez ok. 15 minut w 220 stopniach.
Uwagi:
Pamiętajcie aby nie przegotować cukinii, ponieważ wówczas straci ona swoją jędrność!
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: taste.com.au