Ryby słonowodne w Polsce

Faszerowane pieczarki z łososiem

3782488201_a63245a7651Lubicie pieczarki? Ja bardzo i właśnie dlatego chciałabym dzisiaj zaproponować Wam pyszną, włoską (sorry, taki mamy klimat 😉 haha) przekąskę. Danie bardzo szybkie, proste w przygotowaniu i do tego wyjątkowo smaczne. Sprawdzi się na eleganckich uroczystościach, domowych imprezach ale także jako przystawka na kolacji przy świecach – wiem bo sama próbowałam ;). Jedyne o czym musicie pamiętać to aby pieczarki, które kupujecie były duże (podobnej wielkości), ponieważ kapelusze grzybków będą faszerowane. Zatem przejdźmy do przepisu. Zapraszam do wspólnego gotowania!

Czas przygotowania/gotowania: 45 minut

Składniki:

  • Pieczarki – kilkanaście dużych sztuk
  • Pesto – ulubiony rodzaj
  • Wędzony łosoś w plastrach – opakowanie
  • Mozzarella – kulka
  • Olej z pestek winogron
  • Sól morska
  • Świeży zmielony czarny pieprz

Przygotowanie/gotowanie:

Na początku zaczynamy od pieczarek. Myjemy jeżeli jest taka konieczność, obieramy i odcinamy nóżki. Nóżki drobno kroimy i odkładamy na bok. Wędzonego łososia kroimy w drobną kosteczkę i łączymy z łyżeczką ulubionego pesto oraz z nóżkami pieczarek. Farsz dokładnie mieszamy o nakładamy do kapeluszy. Każdy kapelusz z farszem przykrywamy cieniutkim plasterkiem mozzarelli. Na blasze kładziemy papier do pieczenia, a na nim faszerowane pieczarki. Skrapiamy je olejem z pestek winogron i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na około 30 minut.

Uwagi:

Chętni mogą dodać do farszu ząbek czosnku, cebulkę lub inne ulubione składniki.

Polecam posypać gorące pieczarki, drobno posiekanym szczypiorkiem!

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: thepioneerwoman.com

Dodaj komentarz