Lubicie pieczarki? Ja bardzo i właśnie dlatego chciałabym dzisiaj zaproponować Wam pyszną, włoską (sorry, taki mamy klimat 😉 haha) przekąskę. Danie bardzo szybkie, proste w przygotowaniu i do tego wyjątkowo smaczne. Sprawdzi się na eleganckich uroczystościach, domowych imprezach ale także jako przystawka na kolacji przy świecach – wiem bo sama próbowałam ;). Jedyne o czym musicie pamiętać to aby pieczarki, które kupujecie były duże (podobnej wielkości), ponieważ kapelusze grzybków będą faszerowane. Zatem przejdźmy do przepisu. Zapraszam do wspólnego gotowania!
Czas przygotowania/gotowania: 45 minut
Składniki:
- Pieczarki – kilkanaście dużych sztuk
- Pesto – ulubiony rodzaj
- Wędzony łosoś w plastrach – opakowanie
- Mozzarella – kulka
- Olej z pestek winogron
- Sól morska
- Świeży zmielony czarny pieprz
Przygotowanie/gotowanie:
Na początku zaczynamy od pieczarek. Myjemy jeżeli jest taka konieczność, obieramy i odcinamy nóżki. Nóżki drobno kroimy i odkładamy na bok. Wędzonego łososia kroimy w drobną kosteczkę i łączymy z łyżeczką ulubionego pesto oraz z nóżkami pieczarek. Farsz dokładnie mieszamy o nakładamy do kapeluszy. Każdy kapelusz z farszem przykrywamy cieniutkim plasterkiem mozzarelli. Na blasze kładziemy papier do pieczenia, a na nim faszerowane pieczarki. Skrapiamy je olejem z pestek winogron i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na około 30 minut.
Uwagi:
Chętni mogą dodać do farszu ząbek czosnku, cebulkę lub inne ulubione składniki.
Polecam posypać gorące pieczarki, drobno posiekanym szczypiorkiem!
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: thepioneerwoman.com