Inne, Ryby słonowodne w Polsce

Fettuccine z łososiem

salmonMamy nowy tydzień więc nie mogłam się powstrzymać i zaproponuję Wam dzisiaj przepis na kolejną genialną pastę na fettuccine z łososiem na ostro ;). Wiem, że obiecałam, że nie będę Was zarzucać przepisami na makarony ale mamy nowy tydzień więc jeden mogę ;). Tym bardziej, że przepis jest genialnie prosty, a pasta niebiańsko smaczna! Oczywiście połączenie najlepsze, ponieważ będzie to makaron z moim ukochanym łososiem. Zresztą sprawdźcie sami. Zapraszam do wspólnego gotowania!

Czas przygotowania/gotowania: 40 minut

Składniki:

  • Makaron fettuccine – opakowanie
  • Filet z łososia
  • Papryka czerwona – jedna średnia sztuka
  • Przyprawa – papryka ostra
  • Cebula – jedna mała sztuka
  • Białe wytrawne wino
  • Olej z pestek winogron
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Ulubione zioła do posypania

Przygotowanie/gotowanie:

Filet z łososia opłukujemy pod zimną wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Układamy go na desce i kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron i podsmażamy pokrojonego łososia. Paprykę myjemy, osuszamy i kroimy na cienkie paseczki. Cebulę obieramy i również kroimy ale w drobną kostkę. Do łososia dodajemy czerwoną paprykę i cebulkę. Podlewamy wszystko białym winem, przykrywamy patelnię i dusimy około 10 minut aż warzywa będą miękkie. Następnie dodajemy odrobinę ostrej papryki (wedle uznania) i przykrywamy. Gotujemy makaron al dente w osolonej wodzie, odcedzić i na koniec dodać do łososia i warzyw na patelni. Wszystkie składniki dobrze mieszamy, przykrywamy patelnię i dusimy jeszcze maksymalnie dwie minuty.

Uwagi:

Chętni mogą pominąć czerwoną paprykę i dodać słodką śmietanę!

Polecam posypać parmezanem.

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: foodtolove.com.au

Dodaj komentarz