Mamy nowy tydzień więc nie mogłam się powstrzymać i zaproponuję Wam dzisiaj przepis na kolejną genialną pastę na fettuccine z łososiem na ostro ;). Wiem, że obiecałam, że nie będę Was zarzucać przepisami na makarony ale mamy nowy tydzień więc jeden mogę ;). Tym bardziej, że przepis jest genialnie prosty, a pasta niebiańsko smaczna! Oczywiście połączenie najlepsze, ponieważ będzie to makaron z moim ukochanym łososiem. Zresztą sprawdźcie sami. Zapraszam do wspólnego gotowania!
Czas przygotowania/gotowania: 40 minut
Składniki:
- Makaron fettuccine – opakowanie
- Filet z łososia
- Papryka czerwona – jedna średnia sztuka
- Przyprawa – papryka ostra
- Cebula – jedna mała sztuka
- Białe wytrawne wino
- Olej z pestek winogron
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Ulubione zioła do posypania
Przygotowanie/gotowanie:
Filet z łososia opłukujemy pod zimną wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Układamy go na desce i kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron i podsmażamy pokrojonego łososia. Paprykę myjemy, osuszamy i kroimy na cienkie paseczki. Cebulę obieramy i również kroimy ale w drobną kostkę. Do łososia dodajemy czerwoną paprykę i cebulkę. Podlewamy wszystko białym winem, przykrywamy patelnię i dusimy około 10 minut aż warzywa będą miękkie. Następnie dodajemy odrobinę ostrej papryki (wedle uznania) i przykrywamy. Gotujemy makaron al dente w osolonej wodzie, odcedzić i na koniec dodać do łososia i warzyw na patelni. Wszystkie składniki dobrze mieszamy, przykrywamy patelnię i dusimy jeszcze maksymalnie dwie minuty.
Uwagi:
Chętni mogą pominąć czerwoną paprykę i dodać słodką śmietanę!
Polecam posypać parmezanem.
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: foodtolove.com.au