Ryby słonowodne w Polsce

Filet z łososia pod chrupiącą kołderką w musztardowo miodowym sosie

filety-z-lososiaTym razem zaproponuję Wam danie z pysznego łososia, którym raczyła mnie uraczyć moja koleżanka. Było mi bardzo miło bo rybkę przygotowała specjalnie dla mnie! Wie, że uwielbiam morskie stworzenia dlatego postanowiła przyrządzić coś wyjątkowego. Danie to było niesamowicie smaczne i oczywiście na deser dostałam… przepis ;). Nie wiem czy wyszło mi tak dobrze jak Agnieszce ale sądząc po minach mojej rodzinki było całkiem niezłe ;). Zapraszam do wspólnego przygotowania :).

Czas przygotowania: 25 minut

Składniki:

  • Filet z łososia, ok. 0,7 kg
  • Cytryna
  • Olej z pestek winogron
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Musztarda
  • Miód
  • Świeży tymianek
  • Starta bułka na grubych oczkach
  • Pęczek natki zielonej pietruszki
  • Słodka czerwona papryka

Przygotowanie:

Filety z łososia opłukujemy, osuszamy i kroimy na grube porcje (paski). Skrapiamy sokiem z cytryny, przyprawiamy solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Włączamy piekarnik i nagrzewamy do dwustu stopni. W miseczce łączymy łyżkę musztardy z łyżką miodu i łyżką posiekanego, świeżego tymianku. Całość dokładnie mieszamy. W drugiej miseczce łączymy startą suchą bułkę z łyżką posiekanego, świeżego tymianku, czterema łyżkami oleju z pestek winogron, posiekaną natką zielonej pietruszki i łyżeczką czerwonej, słodkiej papryki. Filety z łososia wkładamy do naczynia żaroodpornego i smarujemy obficie musztardą z miodem i tymiankiem. Na wierzch wysypujemy zawartość drugiej miseczki z startą suchą bułką. Tak gotowe filety z łososia wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy piętnaście minut. Serwujemy z różowym schłodzonym winem.

Uwagi:

Pamiętajcie aby zetrzeć suchą bułkę na tarce o grubych oczkach! Dzięki temu wierzch ryby będzie niesamowicie chrupiący!

Do sosu musztardo miodowego polecam użyć płynnego miodu aby nie było problemu z rozmieszaniem składników.

Smacznego :).

 

Dodaj komentarz