Gdy na dworze panują upały, słońce nie ma dla nas litości, często nie mamy ochoty na dodatkowe stanie przy kuchni i szykowanie zmyślnych obiadów. W takich momentach liczy się szybkość, smak i orzeźwienie. A jeśli będzie przy okazji zdrowo, to mamy pakiet! Wiecie, co spełnia wszystkie te kryteria? Rewelacyjna sałatka z pstrągiem wędzonym! Zimą, ta potrawa będzie doskonała jako przekąska do pracy lub podwieczorek.
Sałatka z wędzonym pstrągiem – pomysł na lekki obiad
Dania główne na lato powinny być lekkie i orzeźwiające. Sałatka z wędzonym pstrągiem i rukolą jest tego świetnym przykładem. To jej przygotowania potrzeba zaledwie kilku składników i około 10 minut! Ta potrawa sprawdzi się także na wakacjach, gdy nie mamy dostępu np. do piekarnika, a chcielibyśmy zjeść coś innego niż kanapki. Wszystkie potrzebne produkty znajdziemy w dobrym sklepie. I wiecie co? Moim zdaniem, sałatka z pstrąga wędzonego jest równie dobra, co popularna sałatka z kurczakiem. Jeśli szukaliście oryginalnej sałatki na imprezę – chyba mamy faworyta 😉
Oto wskazówki, jak przygotować pyszną i zdrową sałatkę z pstrągiem wędzonym.
![Genialna, lekka sałatka z wędzonym pstrągiem 2 sałatka z wędzonym pstrągiem](https://rybyswiata.pl/wp-content/uploads/2017/11/2df8c15c6fbde990e9b43b5e5e57efad-480x413.jpg)
Sałatka z wędzonym pstrągiem
Składniki
- 2 opakowania filetów z wędzonego pstrąga
- 1 opakowanie rukoli
- 1/2 dużej pomarańczy
Sos winegret
- 1/2 szklanki oleju z pestek winogron
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 1/2 łyżeczki musztardy dijon
- sól himalajska
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sól, pieprz
Instrukcje
-
Zaczynamy od przygotowania sosu do sałatki. Idealny będzie winegret. Do słoiczka wlewamy pół szklanki oleju z pestek winogron. Dodajemy trzy łyżki stołowe wyciśniętego soku z cytryny lub limonki, 1,5 łyżeczki musztardy dijon. Przyprawiamy do smaku solą himalajską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Chętnym polecam dodać ząbek przeciśniętego przez praskę czosnku. Słoik dobrze zakręcamy i dobrze wstrząsamy by wszystkie składniki ładnie się wymieszały. Wstawiamy do lodówki i zabieramy się za sałatkę.
-
Sałatę myjemy (jeżeli jest taka konieczność) następnie osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do szerokiej salaterki.
-
Pomarańczę obieramy ze skórki, a następnie „filetujemy” czyli wycinamy nożem spomiędzy białych błonek tak by pozostały cienkie plasterki.
-
Filet z pstrąga dzielimy na mniejsze kawałki (wedle uznania) i wraz z kawałkami pomarańczy układamy na porwanych liściach sałaty. Polewamy wcześniej przygotowanym sosem i od razu serwujemy.
Uwagi:
Wędzonego pstrąga możecie zamienić na inną wędzoną rybkę, np. łososia.
Smacznego! 🙂
Źródło ikony wpisu: pinterest.com