Proste i szybkie danie na kolację? Jeżeli lubicie tuńczyka i kochacie makarony to dzisiaj przepis specjalnie dla Was ;). Genialne spaghetti, które nie wymaga zbyt wiele ale za to doskonale smakuje! Dodatkowo moja pasta z tuńczykiem jest bardzo prosta w przygotowaniu dlatego w szczególności serdecznie polecam laikom kuchennym 😉 i tym, którzy nie mają zbyt wiele czasu na przygotowanie dobrego posiłku. Zatem zapraszam do wspólnego gotowania :)!
Czas przygotowania/gotowania: 20 minut
Składniki:
- Makaron spaghetti lub tagliatelle – jedno opakowanie
- Tuńczyk w oleju – jedna puszka
- Ser parmezan – ok. 150 g
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Sól morska
- Olej z pestek winogron
Przygotowanie:
Na początku należy zagotować wodę w dużym garnku. Lekko ją solimy i gotujemy makaron al dente (według instrukcji na opakowaniu). W tym czasie na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron. Obieramy ząbek czosnku i przeciskamy przez praskę. Podsmażamy chwilę aż czosnek uzyska piękny złoty kolor i wrzucamy odsączonego z oleju tuńczyka. Ściągamy patelnię z gazu, mieszamy wszystkie składniki i przykrywamy patelnię. Ugotowany makaron odlewamy i wrzucamy na patelnię. Włączamy gaz pod patelnią, mieszamy i przyprawiamy. Ciepły makaron nakładamy na głębokie talerze i posypujemy wcześniej startym serem Grana Padano.
Uwagi:
Aby makaron nie skleił się podczas gotowania poleca się dodać do osolonej wody odrobinę oleju z pestek winogron.
Chętni mogą zamienić tuńczyka w oleju na tuńczyka w sosie własnym lub też świeżego tuńczyka.
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: taste.com.au