Dzisiaj postanowiłam zaszaleć w kuchni i przyrządzić totalnie nową potrawę. Nie chciałam zaglądać do książki kucharskiej bo miałam ochotę stworzyć coś zupełnie nowego ;). Oczywiście zasugerowałam się wybranymi potrawami i tak udało mi się stworzyć pyszne gniazdka makaronowe w bakłażanem, papryką, cukinią i plastrami wędzonego łososia.
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
- Makaron spaghetti – paczka
- Plastry wędzonego łososia
- Bakłażan – średnia sztuka
- Cukinia – średnia sztuka
- Papryka czerwona – duża
- Olej z pestek winogron
- Czosnek – trzy ząbki
- Masło – 50 g
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Bułka tarta
- Natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente po czym odcedzamy i odstawiamy na bok. Plastry wędzonego łososia kroimy na małe kawałeczki. Następnie myjemy bakłażana, cukinię i paprykę. Bakłażana kroimy w cienkie plastry, cukinię w drobną kostkę, a paprykę kroimy na pół i oczyszczamy z nasionek. Powyższe warzywka układamy w naczyniu żaroodpornym uprzednio nasmarowanym olejem z pestek winogron. W miseczce łączymy sześć łyżek oleju z pestek winogron z rozgniecionym przez praskę czosnkiem. Składniki dobrze mieszamy, a następnie polewamy warzywa, które ułożyliśmy w naczyniu żaroodpornym. Warzywa zapiekamy przez około 15 minut w 220 stopniach. Po tym czasie wyciągamy naczynie z piekarnika, wrzucamy wędzonego łososia i odstawiamy w ciepłe miejsce. Spaghetti dzielimy na mniejsze kawałki i układamy gniazdka na blasze z zagłębieniami. Gniazdka smarujemy roztopionym masełkiem i posypujemy bułką tartą. Zapiekamy przez 15 minut w 200 stopniach, a następnie wkładamy farsz. Serwujemy z białym winem, udekorowane pietruszką.
Uwagi:
Polecam zakupić paprykę RAMIRO. To podłużna, słodka, czerwona papryka, która nie podrażnia żołądka.
Chętni mogą posypać gniazdka startym parmezanem!
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: whateversleft.org