Ryby słonowodne w Polsce

Gniazdka makaronowe z łososiem, warzywami i czosnkiem

Zrzut ekranu 2015-09-1 o 15.45.0Dzisiaj postanowiłam zaszaleć w kuchni i przyrządzić totalnie nową potrawę. Nie chciałam zaglądać do książki kucharskiej bo miałam ochotę stworzyć coś zupełnie nowego ;). Oczywiście zasugerowałam się wybranymi potrawami i tak udało mi się stworzyć pyszne gniazdka makaronowe w bakłażanem, papryką, cukinią i plastrami wędzonego łososia.

Czas przygotowania: 40 minut

Składniki:

  • Makaron spaghetti – paczka
  • Plastry wędzonego łososia
  • Bakłażan – średnia sztuka
  • Cukinia – średnia sztuka
  • Papryka czerwona – duża
  • Olej z pestek winogron
  • Czosnek – trzy ząbki
  • Masło – 50 g
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Bułka tarta
  • Natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente po czym odcedzamy i odstawiamy na bok. Plastry wędzonego łososia kroimy na małe kawałeczki. Następnie myjemy bakłażana, cukinię i paprykę. Bakłażana kroimy w cienkie plastry, cukinię w drobną kostkę, a paprykę kroimy na pół i oczyszczamy z nasionek. Powyższe warzywka układamy w naczyniu żaroodpornym uprzednio nasmarowanym olejem z pestek winogron. W miseczce łączymy sześć łyżek oleju z pestek winogron z rozgniecionym przez praskę czosnkiem. Składniki dobrze mieszamy, a następnie polewamy warzywa, które ułożyliśmy w naczyniu żaroodpornym. Warzywa zapiekamy przez około 15 minut w 220 stopniach. Po tym czasie wyciągamy naczynie z piekarnika, wrzucamy wędzonego łososia i odstawiamy w ciepłe miejsce. Spaghetti dzielimy na mniejsze kawałki i układamy gniazdka na blasze z zagłębieniami. Gniazdka smarujemy roztopionym masełkiem i posypujemy bułką tartą. Zapiekamy przez 15 minut w 200 stopniach, a następnie wkładamy farsz. Serwujemy z białym winem, udekorowane pietruszką.

Uwagi:

Polecam zakupić paprykę RAMIRO. To podłużna, słodka, czerwona papryka, która nie podrażnia żołądka.

Chętni mogą posypać gniazdka startym parmezanem!

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: whateversleft.org

Dodaj komentarz