Skoro zaczęłam już podawać Wam przepisy na dania z grilla to tak szybko nie przestanę… ;). Dzisiaj chciałabym zaproponować coś lekkiego i dietetycznego. Jest to danie albo może przekąska, która powinna smakować wszystkim :). Podam Wam przepis na moją ulubioną wersję tego dania ale od razu chciałabym zaznaczyć, że możecie go dowolnie modyfikować. Mój mąż na przykład do grillowanych warzyw z serem i rybką uwielbia jak dodaję jabłko, a moje dzieciaki preferują ziemniaczki ;). Jak więc sami widzicie, wersji na grillowane warzywka jest dużo ale ja podam Wam swoją – ulubioną ;). Zapraszam do wspólnego grillowania kochani!
Czas przygotowania/grillowania: 50 minut
Składniki:
- Filet z białej rybki średniej wielkości
- Cukinia – jedna sztuka
- Cebula biała – jedna duża sztuka
- Cebula szalotka – kilka małych sztuk
- Czerwona papryka – jedna duża sztuka
- Żółta papryka – jedna średniej wielkości sztuka
- Marchewka – jedna średniej wielkości sztuka
- Burak – jedna średniej wielkości sztuka
- Czosnek młody – kilka ząbków
- Ser feta – około 100 g
- Świeża bazylia – spora garść
- Szczypiorek – spora garść
- Słodka papryka – łyżeczka
- Skórka z jednej cytryny
- Sól morska gruboziarnista
- Świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie/grillowanie:
Wszystkie warzywa obieramy, myjemy jeżeli trzeba i kroimy na grubsze kawałki. Cebulkę i czosnek obieramy tylko z wierzchniej warstwy i grillujemy w całości. Filet z białej ryby przyprawiamy ulubionymi przyprawami, kroimy również w kostkę i razem z pozostałymi warzywkami układamy na tacce, którą uprzednio skropiliśmy olejem z pestek winogron. Grillujemy aż warzywa będą miękkie. Pod koniec dodajemy fetę pokrojoną w kostkę, posypujemy bazylią i szczypiorkiem oraz przyprawiamy solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Uwagi:
Polecam przygotować sos koperkowo czosnkowy na bazie jogurtu greckiego!
Smacznego :).
Źródło ikony zdjęć: foodandwine.com