Ryby słonowodne w Polsce

Grillowany halibut w sosie cytrynowo waniliowym

sól_halibut_rybyswiata_plCo powiecie na grillowanego halibuta w sosie cytrynowo waniliowym? Brzmi pysznie, prawda ;). Przepis podrzuciła mi koleżanka z pracy, która uwielbia grillować i zawsze wynajduje jakieś ciekawe przepisy. Swojego halibuta przygotowałam na patelni grillowej i faktycznie muszę przyznać, że jest pyszny! Aż 'strach się bać’ 😉 jak pomyślę co będzie jak go przygotuję na grillu w niedziele u nas na działce :)!

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

  • Około pół kilograma fileta z halibuta
  • Jedna łyżka klarowanego masła
  • Dwie poszatkowane cebule szalotki
  • Jedna szklanka wina białego
  • Jedna szklanka wywaru z kurczaka
  • Laska wanilii
  • Trzy łyżki pokrojonego w kostkę pomidora
  • Jedna łyżka soku z cytryny
  • Jedna łyżka poszatkowanego świeżego tymianku
  • Sześć łyżek nie posolonego masła
  • Szczypta szafranu

Przygotowanie:

Na patelnię wlać klarowane masło i gotować chwilkę poszatkowane szalotki na małym ogniu. Po chwili dodajemy białe wino i odparowujemy o dwie trzecie. Dodajemy bulion z kurczaka, połówkę laski wanilii (szatkujemy), szczyptę szafranu, posiekany tymianek i sok z cytryny. Następnie zdejmujemy patelnię z ognia i powoli wlewamy masło mieszając trzepaczką. Dodajemy sól i odrobinę cytryny. Halibuta opłukujemy i osuszamy. Przyprawiamy solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Grillujemy z każdej strony po ok. 3 minuty. Halibuta serwujemy polanego sosem cytrynowo waniliowym.

Uwagi:

Miałam to pisać jakiś czas temu ale ciąglę zapominałam ;). Pamiętajcie aby w Waszej kuchni używać sól morską! Powstaje w naturalny sposób i zawiera dużo magnezu, cynku, jodu i litu. Bez wątpienia jest to najzdrowsza sól jakiej możemy używać!

Sos do halibuta możemy przygotować dzień wcześniej pamiętając jedynie aby go podgrzać przed polaniem rybki.

Smacznego :).

Dodaj komentarz