Ryby słonowodne w Polsce

Gulasz warzywno rybny z bakłażanem, czosnkiem i cukinią

Mieliście okazję sprawdzić mój pyszny przepis na roladki z dorszem w bakłażanie? Jeżeli nie to zainteresowanych odsyłam tutaj, a dzisiaj zapraszam na kolejne danie z bakłażanem w roli głównej ;). Obiecałam, że podam Wam przepis na niesamowity gulasz warzywno rybny tak więc do dzieła kochani!

Czas przygotowania: 40 minut

Składniki:

  • Filet z białej ryby – ok. 1 kg
  • Bakłażan – duży
  • Cukinia – duża
  • Marchewka – dwie sztuki
  • Korzeń pietruszki – dwie sztuki
  • Cebula cukrowa – dwie sztuki
  • Seler naciowy – cztery łodygi
  • Czosnek – cała główka
  • Olej z pestek winogron
  • Zioła prowansalskie
  • Bulion warzywno rybny – dwie szklanki
  • Włoszczyzna do bulionu warzywno rybnego
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Liść laurowy – kilka sztuk

Przygotowanie:

Filet wkładamy do garnka, dodajemy włoszczyznę, przyprawiamy i gotujemy wywar. Ugotowaną rybę wyciągamy i kroimy na duże kawałki. Wszystkie warzywa myjemy i osuszamy. Bakłażana z cukinią kroimy w grubą kostkę (ze skórką). Marchewkę, korzeń pietruszki obieramy ze skórki i również kroimy w grubszą kostkę. Cebulę należy obrać i pokroić w drobniejsze kawałki. Do naczynia żaroodpornego wkładamy kawałki ryby oraz warzywa. Wszystkie składniki układamy oddzielnie. Przyprawiamy solą morską oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Skrapiamy olejem z pestek winogron i zapiekamy przez około 20 minut. Po dziesięciu minutach możemy już wymieszać składniki! W tym czasie obieramy czosnek i kroimy seler naciowy. Po 20 minutach wyciągamy naczynie i dodajemy ząbki czosnku, seler naciowy oraz liście laurowe. Całość zalewamy wywarem rybno warzywnym, mieszamy i wstawiamy do piekarnika. Zapiekamy w 180 stopniach przez ponad dwie godziny. Serwujemy z opiekanymi ziemniakami.

Uwagi:

Chętni mogą zamienić rybkę na mięsko, np. wieprzowinę.

Smacznego :).

Źródło ikony zdjęć: magazine.foxnews.com

Dodaj komentarz