Mieliście okazję sprawdzić mój pyszny przepis na roladki z dorszem w bakłażanie? Jeżeli nie to zainteresowanych odsyłam tutaj, a dzisiaj zapraszam na kolejne danie z bakłażanem w roli głównej ;). Obiecałam, że podam Wam przepis na niesamowity gulasz warzywno rybny tak więc do dzieła kochani!
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
- Filet z białej ryby – ok. 1 kg
- Bakłażan – duży
- Cukinia – duża
- Marchewka – dwie sztuki
- Korzeń pietruszki – dwie sztuki
- Cebula cukrowa – dwie sztuki
- Seler naciowy – cztery łodygi
- Czosnek – cała główka
- Olej z pestek winogron
- Zioła prowansalskie
- Bulion warzywno rybny – dwie szklanki
- Włoszczyzna do bulionu warzywno rybnego
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Liść laurowy – kilka sztuk
Przygotowanie:
Filet wkładamy do garnka, dodajemy włoszczyznę, przyprawiamy i gotujemy wywar. Ugotowaną rybę wyciągamy i kroimy na duże kawałki. Wszystkie warzywa myjemy i osuszamy. Bakłażana z cukinią kroimy w grubą kostkę (ze skórką). Marchewkę, korzeń pietruszki obieramy ze skórki i również kroimy w grubszą kostkę. Cebulę należy obrać i pokroić w drobniejsze kawałki. Do naczynia żaroodpornego wkładamy kawałki ryby oraz warzywa. Wszystkie składniki układamy oddzielnie. Przyprawiamy solą morską oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Skrapiamy olejem z pestek winogron i zapiekamy przez około 20 minut. Po dziesięciu minutach możemy już wymieszać składniki! W tym czasie obieramy czosnek i kroimy seler naciowy. Po 20 minutach wyciągamy naczynie i dodajemy ząbki czosnku, seler naciowy oraz liście laurowe. Całość zalewamy wywarem rybno warzywnym, mieszamy i wstawiamy do piekarnika. Zapiekamy w 180 stopniach przez ponad dwie godziny. Serwujemy z opiekanymi ziemniakami.
Uwagi:
Chętni mogą zamienić rybkę na mięsko, np. wieprzowinę.
Smacznego :).
Źródło ikony zdjęć: magazine.foxnews.com