Ryby słonowodne w Polsce

Hamburger z łososiem norweskim

fishburgerTydzień temu organizowałam przyjęcie urodzinowe mojego synka. Dwa dni przed przyjęciem zapytał mnie czy mogłabym przygotować coś z ulubionego fast food’u wszystkich dzieci.. . Oczywiście chodziło o hamburgery z frytkami ;). Nie było to dla mnie żadnym problemem bo od razu miałam w głowie pyszną wizję! Hamburgery z łososiem norweskim. Oczywiście z tradycyjnymi dodatkami i pysznymi frytkami. Zdaję sobie sprawę, że nie wszystkie dzieci lubią ryby więc wcześniej upewniłam się dzwoniąc do mam maluchów. Takie hamburgery z łososiem norweskim są idealne także dla dorosłych ;)! Zapraszam do wykonania przepisu.

Czas przygotowania: 35 minut

Składniki:

  • Dwa filety z łososia norweskiego
  • Cebula słodka
  • Ser żółty cheddar w plastrach
  • Pomidor
  • Sałata lodowa
  • Kilka ogórków konserwowych
  • Bułki do hamburgerów
  • Olej z pestek winogron
  • Sól
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Sos:

  • Cztery łyżki musztardy
  • Cztery łyżki majonezu
  • 3/4 szklanki ketchupu

Przygotowanie:

Przyprawionego łososia smażymy na oleju z pestek winogron. W tym czasie kroimy w cieńkie plastry ogórka, cebulę i pomidora. Bułki przekrajamy na połowę i wkładamy na kilka minut do opiekacza. Do każdej bułki wkładamy kolejno liść sałaty lodowej, serc cheddar, plasterek cebuli, kilka plasterków korniszonów, pomidora, kawałek łososia. Całość polewamy sosem (wymieszana musztarda, majonez i ketchup) i przykładamy jeszcze raz plastrem sera żółtego. Tak przygotowane hamburgery przyciskamy i wstawiamy na chwilkę do piekarnika. Podajemy z frytkami i colą!

Uwagi:

Zamiast łososia norweskiego możemy użyć innej ryby. Fishburger będzie równie pyszny jeżeli zapanierujemy rybę w bułce i płatkach kukurydzianych po czym usmażymy ją na patelni.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz