Czy burger może być zdrowy i jednocześnie smaczny? Myślę, że nie muszę odpowiadać na to pytanie bo doskonale znacie odpowiedź ;). Oczywiście, że może! Miałam już okazję podawać Wam ciekawe przepisy na pyszne, soczyste i do tego zdrowe posiłki typu 'fast food’ dlatego dzisiaj będzie kolejny. Obecnie panuje moda na tzw. 'superfoods’ czyli bardzo zdrowe jedzenie na bazie niesamowicie bogatych odżywczo składników. Mój przepis będzie idealnym przykładem ;)! Zapraszam do wspólnego gotowania :).
Czas przygotowania/gotowania: 30 minut
Składniki:
- Filet z dorsza – mały kawałek
- Żytnia bułka na zakwasie – dwie sztuki
- Sałata lodowa – kilka listków
- Młody szpinak – kilka listków
- Awokado – jedna sztuka
- Ulubione kiełki – małe opakowanie
- Oryginalna mozzarella – kulka
- Pieczarki – kilka sztuk
- Cebula czerwona – mała sztuka
- Olej z pestek winogron
- Sos na bazie jogurtu greckiego, czosnku, soli morskiej i startego ogórka
Przygotowanie:
Zaczynamy od rybki, którą myjemy, osuszamy, a następnie gotujemy (10 minut góra) na parze. Możemy ją delikatnie przyprawić ulubionymi ziołami. Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki i zapiekamy przez kilka minut aż będą miękkie. Kroimy pieczywo na pół, polewamy olejem z pestek winogron i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy kilka minut. Na chrupiącą bułkę kładziemy kawałek rybki, na której układamy plasterki pieczarek oraz pokrojoną na plasterki mozarellę. Do upieczonych burgerów dodajemy listek sałaty, szpinak, plasterki awokado, zimny sos oraz kiełki i cebulkę.
Uwagi:
Chętni mogą dodać czosnek, a sos na bazie jogurtu zamienić na sos pomidorowy bez cukru.
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: cookinglight.com