Ryby słonowodne w Polsce

Hummus z łososiem

Wiecie co to takiego hummus? Z pewnością tak :). To bardzo zdrowa i odżywcza pasta, którą można dodawać do innych potraw lub jeść samodzielnie. Niezależnie od formy którą wybierzecie, hummus jest bajecznie smaczny. Sposób przygotowania jest w zasadzie zawsze taki sam, a jego głównym składnikiem jest ciecierzyca. Najlepiej ugotować ją samodzielnie ale jeżeli nie macie na to czasu, polecam kupić gotową, w słoiczku. W zależności od rodzaju, a uwierzcie mi, jest ich bardzo dużo 😉 hummus z papryką, hummus z awokado, na ostro, na słodko itp., potrzebne są inne składniki. Ja dzisiaj, chciałabym zaproponować Wam hummus z… łososiem. Pyszny, lekki i bardzo zdrowy! Zapraszam do kuchni kochani!

Drukuj
Hummus z łososiem

Genialny hummus z łososiem

Genialny hummus z łososiem

Danie Breakfast
Czas przygotowania 15 minut
Czas przygotowania 15 minut
Porcje 4 osoby
Kalorie 200 kcal

Składniki

  • 1 puszka ciecierzycy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 plastry wędzonego łososia
  • 1 sól himalasjka
  • 1 świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 łyżka stołowa oleju z pestek winogron
  • 1/2 soku z cytryny
  • 1 łyżeczka przyprawy sumak

Instrukcje

  1. Słoiczek gotowej ciecierzycy odsączamy z zalewy i wrzucamy do miksera. Jeżeli bazą jest surowa, należy ją ugotować do miękkości w osolonej wodzie.

  2. Następnie obieramy dwa ząbki czosnku, plastry wędzonego łososia oraz obraną, umytą (usuwamy pestki) ostrą papryczkę chilli. Włączamy mikser i mielimy. 

  3. Po kolei dodajemy pozostałe składniki czyli sól himalajska, świeżo zmielony czarny pieprz, łyżkę oleju z pestek winogron oraz sok z połówki cytryny.

  4. Czekamy aż wszystko się dobrze zmieli i uzyskamy gładką, jednolitą masę.

  5. Jeżeli hummus okaże się zbyt gęsty możemy dodać odrobinę wody. Serwujemy z chrupiącym pieczywem, jako sos do domowego burgera lub tacos!

Uwagi:

Chętni mogą również dodać jedną łyżeczkę przyprawy sumak.

Smacznego :).