Wiecie co to takiego hummus? Z pewnością tak :). To bardzo zdrowa i odżywcza pasta, którą można dodawać do innych potraw lub jeść samodzielnie. Niezależnie od formy którą wybierzecie, hummus jest bajecznie smaczny. Sposób przygotowania jest w zasadzie zawsze taki sam, a jego głównym składnikiem jest ciecierzyca. Najlepiej ugotować ją samodzielnie ale jeżeli nie macie na to czasu, polecam kupić gotową, w słoiczku. W zależności od rodzaju, a uwierzcie mi, jest ich bardzo dużo 😉 hummus z papryką, hummus z awokado, na ostro, na słodko itp., potrzebne są inne składniki. Ja dzisiaj, chciałabym zaproponować Wam hummus z… łososiem. Pyszny, lekki i bardzo zdrowy! Zapraszam do kuchni kochani!

Genialny hummus z łososiem
Genialny hummus z łososiem
Składniki
- 1 puszka ciecierzycy
- 2 ząbki czosnku
- 2 plastry wędzonego łososia
- 1 sól himalasjka
- 1 świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 łyżka stołowa oleju z pestek winogron
- 1/2 soku z cytryny
- 1 łyżeczka przyprawy sumak
Instrukcje
-
Słoiczek gotowej ciecierzycy odsączamy z zalewy i wrzucamy do miksera. Jeżeli bazą jest surowa, należy ją ugotować do miękkości w osolonej wodzie.
-
Następnie obieramy dwa ząbki czosnku, plastry wędzonego łososia oraz obraną, umytą (usuwamy pestki) ostrą papryczkę chilli. Włączamy mikser i mielimy.
-
Po kolei dodajemy pozostałe składniki czyli sól himalajska, świeżo zmielony czarny pieprz, łyżkę oleju z pestek winogron oraz sok z połówki cytryny.
-
Czekamy aż wszystko się dobrze zmieli i uzyskamy gładką, jednolitą masę.
-
Jeżeli hummus okaże się zbyt gęsty możemy dodać odrobinę wody. Serwujemy z chrupiącym pieczywem, jako sos do domowego burgera lub tacos!
Uwagi:
Chętni mogą również dodać jedną łyżeczkę przyprawy sumak.
Smacznego :).