Wrzesień to jeden z moich ulubionych miesięcy. Kończy się lato ale za to witamy naszą piękną, złotą, polską jesień. Kocham ten czas, kiedy z szafy muszę wyciągnąć ciepłe kardigany i wełniane koce ;). To także czas, kiedy w mojej kuchni pojawia się więcej zup. Są idealne na pierwsze chłodne wieczory. Niedawno odkryłam przepis na genialną zupę z panierowanym dorszem. Pyszna, rozgrzewająca i bardzo prosta w przygotowaniu! Zapraszam do wspólnego gotowania kochani :).
Jesienna zupa ze smażonym dorszem
Jesienna zupa z dorszem
Składniki
Zupa
- 1 Filet z dorsza ok. 500 g
- 1 Wywar warzywny lub warzywno rybny 1,5 litra
- 1 Cebula mała sztuka
- 1 Marchewka sztuka
- 1 Korzeń pietruszki
- 1 Seler 1/2 sztuki
- 1 Por mała sztuka
- 1 Pomidor malinowy
- 1 Olej z pestek winogron
- 1 Sól himalajska
- 1 Świeżo zmielony czarny pieprz
- 2 listki Liść laurowy
- 4 ziarenka Ziele angielskie
- 1/2 łyżeczki Suszone oregano
- 1/2 łyżeczki Słodka papryka
- 1/2 łyżeczki Peproncino
- 1 łyżeczka Przecier pomidorowy
- 1 Mąka pszenna do panierowania
- 1 Mleko do moczenia ryby
- 1 Natka pietruszki
Instrukcje
-
Wszystkie warzywa myjemy, a następnie obieramy. Marchewkę, korzeń pietruszki oraz seler ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę, a pora na cieniutkie plasterki.
-
Rozpuszczamy łyżkę masła i łyżkę oleju z pestek winogron na patelni i wrzucamy cebulkę. Czekamy aż się zeszkli i dodajemy pora. Mieszamy kilka minut po czym wrzucamy pozostałe, starte warzywa.
-
Wlewamy bulion i czekamy aż wszystko się zagotuje. Następnie dodajemy sparzonego i obranego ze skórki pomidora oraz przecier. Ponownie czekamy aż zupa się zagotuje, a w tym czasie przygotowujemy dorsza.
-
Opłukujemy, osuszamy i panierujemy w mące. Podsmażamy na patelni i wkładamy do zupy. Przyprawiamy i gotujemy przez trzy minuty. Zupę serwujemy z posiekaną natką.
Uwagi:
Chętni mogą dodać imbir.
Warzywa równie dobrze mogą być pokrojone w paseczki.
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: eatsmarter.com
Zobacz: Łosoś na śniadanie