Ryby słonowodne w Polsce

Krakersy z wędzonym łososiem, majonezem, jajkiem i czerwoną papryką

smoked-salmon-dip-crackerKilka dni temu musiałam przygotować 'na szybko’ przystawkę, ponieważ mój mąż zaprosił do nas kilka swoich kolegów na mecz. Na szczęście miałam pełną lodówkę dlatego postanowiłam przyrządzić niezdrowe krakersy ze zdrową pastą łososiową ;). Mój mąż uwielbia słone przekąski i to jedyne grzeszki kulinarne jakie popełnia więc staram się aby były maksymalnie 'zdrowe’, a jednocześnie tak samo smaczne. Myślę, że moja nowoczesna wersja niezdrowej przekąski wypadła całkiem nieźle bo chłopcy sprzątnęli ją w dwadzieścia minut ;)! Oczywiście jest to przekąska, którą przygotujecie w ekspresowym tempie oraz bez wymyślnych składników dlatego tym bardziej zasługuje na Waszą uwagę ;). Zapraszam do wspólnego przygotowania!

Czas przygotowania/gotowania: 15 minut

Składniki:

  • Krakersy – paczka
  • Wędzony łosoś – ok. 200 g
  • Cebula szalotka – sztuka
  • Czerwona papryka – mała sztuka
  • Oliwki – dziesięć sztuk
  • Jajka – trzy sztuki
  • Majonez – trzy stołowe łyżki
  • Musztarda – ½ łyżeczki
  • Sok z cytryny – łyżeczka
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Koperek

Przygotowanie:

Cebulę obieramy ze skórki i bardzo drobno kroimy, a następnie wrzucamy do miseczki. Czerwoną paprykę należy umyć, usunąć gniazda nasienne, usunąć wszystkie błonki, a następnie bardzo drobno pokroić w kosteczkę. W drobną kostkę kroimy również odsączone z zalewy oliwki oraz obrane jajka, koperek i wędzonego łososia. Wszystkie składniki łączymy, dodajemy trzy stołowe łyżki majonezu, odrobinę musztardy, sok z cytryny i przyprawiamy. Na koniec mieszamy i układamy na krakersach.

Uwagi:

Możecie użyć zarówno zielonych jak i czarnych oliwek. Wszystko zależy od Waszych upodobań.

Chętni mogą dodać ząbek czosnku.

Pamiętajcie, że krakersy zawsze możecie zamienić na pyszne i zdrowe pieczywko chrupkie ;)!

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: selfproclaimedfoodie.com

Dodaj komentarz