Ryby słonowodne w Polsce

Krem ze szparagów, ziemniaków z wędzonym łososiem i parmezanem

indeksZupa krem to jedna z ulubionych rodzai zup mojego męża i ostatnio mojego synka! Pisałam już o tym wielokrotnie, a nawet wspominałam, że mężczyźni w szczególny sposób upodobali sobie gęste, kremowe zupki :)! Osobiście bardzo lubię zupy każdego rodzaju choć ostatnio moim sercem zawładnęła (jak co roku ;)!) zupa krem ze szparagów. Zawsze na początku maja jak tylko na targu pojawiają się szparagi od razu pędzę na zakupy. Dzisiaj chciałabym Wam zaproponować pyszną zupę krem w nieco 'tańszej’ wersji. W zeszłym roku podałam Wam przepis na taką zupę tylko na bazie szparagów więc niestety nie jest to najtańsza zupa. Czy można zrobić idealną zupę krem ze szparagów tylko z jednego pęczka? Oczywiście, że tak! Sprawdźcie sami :).

Czas przygotowania/gotowania: 40 minut

Składniki:

  • Pęczek białych szparagów
  • Ziemniaki – kilka dużych sztuk
  • Śmietana słodka (rzadka) – mały kubeczek
  • Plastry wędzonego łososia – opakowanie
  • Olej z pestek winogron
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Parmezan do posypania

Przygotowanie:

Szparagi dobrze obieramy aby pozbyć się łyka. Do garnka wlewamy odrobinę oleju z pestek winogron i wrzucamy pokrojone na mniejsze kawałki szparagi. W tym czasie obieramy ziemniaczki, myjemy pod zimną wodą i kroimy w grubą kostkę. Podsmażamy chwilkę szparagi, a następnie wlewamy zimną wodę i wrzucamy ziemniaki. Przyprawiamy solą morską i gotujemy aż ziemniaki będą miękkie po czym dodajemy słodką śmietanę i wszystko miksujemy na gładką masę. Zupę serwujemy z plasterkami pociętego łososia, odrobiną grubo zmielonego czarnego pieprzu, posypaną startym parmezanem.

Uwagi:

Ostrożnie z ilością wody!

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: keyword-suggestions.com

Dodaj komentarz