Zupa krem to jedna z ulubionych rodzai zup mojego męża i ostatnio mojego synka! Pisałam już o tym wielokrotnie, a nawet wspominałam, że mężczyźni w szczególny sposób upodobali sobie gęste, kremowe zupki :)! Osobiście bardzo lubię zupy każdego rodzaju choć ostatnio moim sercem zawładnęła (jak co roku ;)!) zupa krem ze szparagów. Zawsze na początku maja jak tylko na targu pojawiają się szparagi od razu pędzę na zakupy. Dzisiaj chciałabym Wam zaproponować pyszną zupę krem w nieco 'tańszej’ wersji. W zeszłym roku podałam Wam przepis na taką zupę tylko na bazie szparagów więc niestety nie jest to najtańsza zupa. Czy można zrobić idealną zupę krem ze szparagów tylko z jednego pęczka? Oczywiście, że tak! Sprawdźcie sami :).
Czas przygotowania/gotowania: 40 minut
Składniki:
- Pęczek białych szparagów
- Ziemniaki – kilka dużych sztuk
- Śmietana słodka (rzadka) – mały kubeczek
- Plastry wędzonego łososia – opakowanie
- Olej z pestek winogron
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Parmezan do posypania
Przygotowanie:
Szparagi dobrze obieramy aby pozbyć się łyka. Do garnka wlewamy odrobinę oleju z pestek winogron i wrzucamy pokrojone na mniejsze kawałki szparagi. W tym czasie obieramy ziemniaczki, myjemy pod zimną wodą i kroimy w grubą kostkę. Podsmażamy chwilkę szparagi, a następnie wlewamy zimną wodę i wrzucamy ziemniaki. Przyprawiamy solą morską i gotujemy aż ziemniaki będą miękkie po czym dodajemy słodką śmietanę i wszystko miksujemy na gładką masę. Zupę serwujemy z plasterkami pociętego łososia, odrobiną grubo zmielonego czarnego pieprzu, posypaną startym parmezanem.
Uwagi:
Ostrożnie z ilością wody!
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: keyword-suggestions.com