Podawałam Wam kiedyś przepis na delikatną zupę rybną, która powinna smakować nawet tym, którzy za rybami nie przepadają ;)! Tym razem podam Wam inny przepis na zupę rybną i nie wiem nawet czy nie lepszy. Według mojego męża jest smaczniejsza i jak to powiedział, z chęcią będzie jadł ją co najmniej dwa razy w tygodniu. Myślę, że to stanowczo zbyt często ale raz na trzy, cztery tygodnie na pewno będę ją przyrządzać. Przepis dostał mój mąż wraz z kartą klienta do jednego z większych supermarketów w naszym mieście. Zupa jest łatwa w przygotowaniu i jest niesamowicie smaczna! Szczególnie polecam niejadkom rybnym. Gwarantuję, że zje ze smakiem :). Zapraszam do wspólnego przygotowania!
Czas przygotowania: 35 minut
Składniki:
- Litr wywaru z rybek
- 300g filetów z białej ryby
- Pół szklanki białego wytrawnego wina
- ¼ nitek szafranu
- 1 marchewka
- 1 cebula
- Listek laurowy
- Seler naciowy – łodyga
- Pęczek szczypiorku
- Śmietana
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Masło (40g)
- Mąka (dwie łyżki)
Przygotowanie:
Szafran wkładamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem (około dwie łyżki wrzątku). Wywar z rybek wlewamy do garnka i dodajemy pół szklanki białego wytrawnego wina. Obieramy marchewkę, cebulę i bardzo drobno kroimy. Łodygę selera naciowego myjemy i również drobno kroimy. Warzywa wrzucamy do wywaru. Dodajemy listek laurowy do smaku oraz szafran z zalewą. Gotujemy około dwadzieścia minut. Wyciągamy warzywa z wywaru (możemy użyć sitka). W małym rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszając czekamy aż masło się spieni po czym dodajemy do czystego bulionu rybno warzywnego. Mieszamy, czekamy aż się zagotuje i dodajemy pokrojone kawałki białej ryby. Gotujemy na małym ogniu i zabielamy śmietaną. Przyprawiamy solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Zupę serwujemy przybraną szczypiorkiem.
Uwagi:
Nie wolno pominąć w tym przepisie szafranu! Właśnie dzięki niemu zupa nabierze niesamowitego jasno żółtego koloru i charakterystycznego smaku.
Smacznego :).