Inne, Ryby słonowodne w Polsce

Kremowa, delikatna zupa rybna z szafranem

zupa rybnaaPodawałam Wam kiedyś przepis na delikatną zupę rybną, która powinna smakować nawet tym, którzy za rybami nie przepadają ;)! Tym razem podam Wam inny przepis na zupę rybną i nie wiem nawet czy nie lepszy. Według mojego męża jest smaczniejsza i jak to powiedział, z chęcią będzie jadł ją co najmniej dwa razy w tygodniu. Myślę, że to stanowczo zbyt często ale raz na trzy, cztery tygodnie na pewno będę ją przyrządzać. Przepis dostał mój mąż wraz z kartą klienta do jednego z większych supermarketów w naszym mieście. Zupa jest łatwa w przygotowaniu i jest niesamowicie smaczna! Szczególnie polecam niejadkom rybnym. Gwarantuję, że zje ze smakiem :). Zapraszam do wspólnego przygotowania!

Czas przygotowania: 35 minut

Składniki:

  • Litr wywaru z rybek
  • 300g filetów z białej ryby
  • Pół szklanki białego wytrawnego wina
  • ¼ nitek szafranu
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • Listek laurowy
  • Seler naciowy – łodyga
  • Pęczek szczypiorku
  • Śmietana
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Masło (40g)
  • Mąka (dwie łyżki)

Przygotowanie:

Szafran wkładamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem (około dwie łyżki wrzątku). Wywar z rybek wlewamy do garnka i dodajemy pół szklanki białego wytrawnego wina. Obieramy marchewkę, cebulę i bardzo drobno kroimy. Łodygę selera naciowego myjemy i również drobno kroimy. Warzywa wrzucamy do wywaru. Dodajemy listek laurowy do smaku oraz szafran z zalewą. Gotujemy około dwadzieścia minut. Wyciągamy warzywa z wywaru (możemy użyć sitka). W małym rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszając czekamy aż masło się spieni po czym dodajemy do czystego bulionu rybno warzywnego. Mieszamy, czekamy aż się zagotuje i dodajemy pokrojone kawałki białej ryby. Gotujemy na małym ogniu i zabielamy śmietaną. Przyprawiamy solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Zupę serwujemy przybraną szczypiorkiem.

Uwagi:

Nie wolno pominąć w tym przepisie szafranu! Właśnie dzięki niemu zupa nabierze niesamowitego jasno żółtego koloru i charakterystycznego smaku.

Smacznego :).

Dodaj komentarz