Ryby słonowodne w Polsce

Krokiety z pstrągiem do czerwonego barszczu

Manly_Menu_Small_Plates_croquettesCo powiecie na pyszne krokiety z pstrągiem łososiowym w pierwszy dzień Świąt :)? Koleżanka podesłała mi genialny przepis kilka dni temu i natychmiast postanowiłam go wypróbować. Krokieciki tak bardzo smakowały moim dzieciakom, że dzisiaj mamy powtórkę z rozrywki ;). Swoją drogą jestem szczęściarą, że mam tyle koleżanek, które co chwila podsyłają mi świetne przepisy na pyszne dania rybne :)! Dziękuję dziewczyny ;)!!! Zapraszam do wspólnego gotowania!

Czas przygotowania/gotowania: 35 minut

Składniki:

  • Filety pstrąga łososiowego – dwie sztuki
  • Pęczek świeżego koperku
  • Cebula szalotka – mała sztuka
  • Śmietana kremówka – mały kubek
  • Olej z pestek winogron
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Bułka tarta
  • Jajko – jedna sztuka

Ciasto na naleśniki:

  • Mąka pszenna – szklanka
  • Mleko 3,2% – 1 ½ szklanki
  • Jajko – jedna sztuka
  • Olej z pestek winogron

Przygotowanie:

Zaczynamy od usmażenia naleśników. Wszystkie składniki mieszamy na gładką i jednolitą masę. Smażymy cieniutkie naleśniki na piękny złoty kolor z dwóch stron. Gotowe naleśniki odkładamy na talerz. Obieramy cebulkę i kroimy w drobną kosteczkę. Filety rybne opłukujemy, osuszamy i również drobniutko kroimy. Cebulkę i rybę smażymy na oleju z pestek winogron i ściągamy z patelni. Dodajemy posiekany koperek, śmietanę i przyprawy. Wszystko dobrze mieszamy i mielimy na gładki farsz. Farsz kładziemy na naleśniki, które zawijamy, a następnie moczymy w jajku, bułce tartej i smażymy na złoty kolor. Usmażone chrupiące krokiety serwujemy samodzielnie z np. sosem czosnkowym lub z czerwonym barszczykiem!

Uwagi:

Chętni mogą dodać do farszu ząbek czosnku.

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: garfish.com.au

Dodaj komentarz