Co powiecie na pyszne krokiety z pstrągiem łososiowym w pierwszy dzień Świąt :)? Koleżanka podesłała mi genialny przepis kilka dni temu i natychmiast postanowiłam go wypróbować. Krokieciki tak bardzo smakowały moim dzieciakom, że dzisiaj mamy powtórkę z rozrywki ;). Swoją drogą jestem szczęściarą, że mam tyle koleżanek, które co chwila podsyłają mi świetne przepisy na pyszne dania rybne :)! Dziękuję dziewczyny ;)!!! Zapraszam do wspólnego gotowania!
Czas przygotowania/gotowania: 35 minut
Składniki:
- Filety pstrąga łososiowego – dwie sztuki
- Pęczek świeżego koperku
- Cebula szalotka – mała sztuka
- Śmietana kremówka – mały kubek
- Olej z pestek winogron
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Bułka tarta
- Jajko – jedna sztuka
Ciasto na naleśniki:
- Mąka pszenna – szklanka
- Mleko 3,2% – 1 ½ szklanki
- Jajko – jedna sztuka
- Olej z pestek winogron
Przygotowanie:
Zaczynamy od usmażenia naleśników. Wszystkie składniki mieszamy na gładką i jednolitą masę. Smażymy cieniutkie naleśniki na piękny złoty kolor z dwóch stron. Gotowe naleśniki odkładamy na talerz. Obieramy cebulkę i kroimy w drobną kosteczkę. Filety rybne opłukujemy, osuszamy i również drobniutko kroimy. Cebulkę i rybę smażymy na oleju z pestek winogron i ściągamy z patelni. Dodajemy posiekany koperek, śmietanę i przyprawy. Wszystko dobrze mieszamy i mielimy na gładki farsz. Farsz kładziemy na naleśniki, które zawijamy, a następnie moczymy w jajku, bułce tartej i smażymy na złoty kolor. Usmażone chrupiące krokiety serwujemy samodzielnie z np. sosem czosnkowym lub z czerwonym barszczykiem!
Uwagi:
Chętni mogą dodać do farszu ząbek czosnku.
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: garfish.com.au