Inne, Ryby słonowodne w Polsce

Lekka sałatka z grillowaną brzoskwinią, szpinakiem i orzechami piniowymi

sałatka grilleJak wspomniałam jakiś czas temu, jestem na diecie. Moja dieta to najzwyczajniej w świecie jedno motto: lekko, zdrowo i nie po 18. Dzięki tym zasadom planuje zrzucić nadprogramowe kilogramy, które bezlitośnie owinęły się wokół mojej talii ;). Póki co głównie żywię się sałatkami i lekkimi zupami. Mamy piękną wiosnę więc pod dostatkiem młodych owoców i warzyw. Kilka dni temu miałam przyjemność wyjść z koleżanką do nowo otwartej knajpki na pogaduchy. Oczywiście szybko zgłodniałam i trzeba było coś zamówić. Wyjątkowo spodobała mi się opcja sałatki ze szpinakiem i grillowaną brzoskwinią. Mówię Wam, pycha! W domu postanowiłam odtworzyć to cudeńko i muszę przyznać, że całkiem nieźle mi to wyszło. Zapraszam do przepisu!

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:

  • Dwie brzoskwinie
  • Liście szpinaku
  • Szynka parmeńska
  • Orzechy piniowe
  • Sos vinaigrette
  • Sól morska
  • Parmezan w kawałku do pocięcia

Przygotowanie:

Brzoskwinie obieramy, kroimy na grubsze plastry, układamy na patelni grillowej i grillujemy z każdej strony po kilka minut. Na drugiej patelni prażymy orzechy piniowe. Szpinak opłukujemy i osuszamy. Część wkładamy do miski i polewamy wcześniej przygotowanym sosem vinaigrette. Na to układamy kawałki grillowanej brzoskwini, które posypujemy orzechami i układamy plasterki szybki parmeńskiej. Tak układamy kolejną warstwę. Sałatkę posypujemy parmezanem pociętym w cieniutkie kawałeczki. Serwujemy z ciepłym, czosnkowym tostem i lampką różowego wina.

Uwagi:

Chętnym polecam dodać czosnek.

Uważajcie aby podczas prażenia orzechów ich nie przypalić!

Jeżeli nie macie dostępu do świeżych brzoskwiń, mogą być te z puszki.

Jeżeli chcecie, możecie zastąpić szynkę parmeńską – plastrami wędzonego łososia!

Smacznego :).

Dodaj komentarz