Zdrowe śniadania, lekkie i obiady i koktajle zamiast kolacji. To recepta na szczęście zgodnie z popularnymi 'guru’ fitness w Polsce. Moda na bycie fit ogarnęła wszystkich, niezależnie od wieku czy statusu materialnego. W tym przypadku jest to dobra moda dlatego sama pozwoliłam sobie jej ulec… ;). Zaczęłam do małych zmian czyli od zdrowych śniadań. Dzisiaj chciałabym się podzielić z Wami przepisem na banalnie proste i bardzo zdrowe śniadanie, które da Wam energię na kilka godzin. Sceptyków od razu uprzedzam, że nie będzie zbyt wiele 'gotowania’ więc może i Was namówię! Zapraszam do przepisu kochani :).
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki:
- Pieczywo pełnoziarniste na zakwasie – dwie kromki
- Awokado orzechowe – jedna średniej wielkości sztuka
- Łosoś wędzony w plastrach lub świeży uprzednio upieczony filet
- Nasiona chia – łyżka stołowa
- Cebulka – mała szalotka
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Sól morska
Przygotowanie:
Awokado obieramy ze skórki i ugniatamy widelcem na miękką, jednolitą, gładką papkę. Kromki pieczywa wkładamy do piekarnika i opiekamy z każdej strony na złoty kolor. W tym czasie dodajemy do rozgniecionego awokado, pokrojonego łososia, nasiona chia oraz drobniutko posiekaną cebulkę. Do całości dodajemy sól morską oraz świeżo zmielony czarny pieprz. Na ciepłą i chrupiącą grzankę kładziemy pastę z awokado i łososiem.
Uwagi:
Awokado powinno być mięciutkie by łatwo można je było ugnieść.
Chętnym, którzy nie muszą wychodzić z domu i nie są 'narażeni’ na kontakty między ludzkie, polecam dodać ząbek rozgniecionego przez praskę czosnku!
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: alldayidreamaboutfood.com