Ryby słonowodne w Polsce

Łosoś na ostrrrrrro!

Łosoś na ostrrrrrro!Tym razem przepis na jedną z moich ulubionych makaronów. Danie niezwykle proste i o ile się nie mylę, miałam okazję zamieścić ten przepis na blogu ;). Jednak aby się nie powtarzać podam Wam nowy, a raczej unowocześniony przepis! Bardzo prosty w przygotowaniu i bardzo szybki dlatego powinien spodobać się każdemu, a w szczególności tym, którzy nie lubią spędzać w kuchni zbyt wiele czasu… ;). Zapraszam do wspólnego gotowania kochani :).

Czas przygotowania/gotowania: 20 minut

Składniki:

  • Makaron spaghetti – opakowanie
  • Czosnek – trzy ząbki
  • Filet z łososia bez skóry – około 250 g
  • Cytryna do skropienia ryby
  • Ostra przyprawa – papryka chilli
  • Olej z pestek winogron
  • Sól morska
  • Parmezan w kawałku Grana Padano – do starcia

Przygotowanie/gotowanie:

Makaron wrzucamy do wrzącej i osolonej wody. Gotujemy do momentu aż makaron będzie al dente. W tym czasie opłukujemy łososia, osuszamy i skrapiamy sokiem z cytryny. Smażymy kilka minut po czym dodajemy czosnek rozgnieciony przez praskę. Wszystko dobrze mieszamy i dodajemy ostrą przyprawę. Solimy do smaku. Następnie dodajemy ugotowany i odcedzony makaron po czym jeszcze raz dobrze mieszamy aby olej z pestek winogron był także na makaronie. Ostatnim etapem jest starcie sera Grana Padano i wsypanie go do makarony z łososiem i czosnkiem. Ostatni już raz mieszamy i serwujemy póki gorące ;).

Uwagi:

Makaron spaghetti możecie zamienić na inny, ulubiony :)!

W kwestii ilości czosnku, ostrej przyprawy i parmezanu, pozostawiam decyzję Wam. Ja nie żałuję ani chilli ani parmezanu!

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: pinterest.com

Dodaj komentarz