Tym razem przepis na jedną z moich ulubionych makaronów. Danie niezwykle proste i o ile się nie mylę, miałam okazję zamieścić ten przepis na blogu ;). Jednak aby się nie powtarzać podam Wam nowy, a raczej unowocześniony przepis! Bardzo prosty w przygotowaniu i bardzo szybki dlatego powinien spodobać się każdemu, a w szczególności tym, którzy nie lubią spędzać w kuchni zbyt wiele czasu… ;). Zapraszam do wspólnego gotowania kochani :).
Czas przygotowania/gotowania: 20 minut
Składniki:
- Makaron spaghetti – opakowanie
- Czosnek – trzy ząbki
- Filet z łososia bez skóry – około 250 g
- Cytryna do skropienia ryby
- Ostra przyprawa – papryka chilli
- Olej z pestek winogron
- Sól morska
- Parmezan w kawałku Grana Padano – do starcia
Przygotowanie/gotowanie:
Makaron wrzucamy do wrzącej i osolonej wody. Gotujemy do momentu aż makaron będzie al dente. W tym czasie opłukujemy łososia, osuszamy i skrapiamy sokiem z cytryny. Smażymy kilka minut po czym dodajemy czosnek rozgnieciony przez praskę. Wszystko dobrze mieszamy i dodajemy ostrą przyprawę. Solimy do smaku. Następnie dodajemy ugotowany i odcedzony makaron po czym jeszcze raz dobrze mieszamy aby olej z pestek winogron był także na makaronie. Ostatnim etapem jest starcie sera Grana Padano i wsypanie go do makarony z łososiem i czosnkiem. Ostatni już raz mieszamy i serwujemy póki gorące ;).
Uwagi:
Makaron spaghetti możecie zamienić na inny, ulubiony :)!
W kwestii ilości czosnku, ostrej przyprawy i parmezanu, pozostawiam decyzję Wam. Ja nie żałuję ani chilli ani parmezanu!
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: pinterest.com