Kochani :)! Chciałabym złożyć Wam najserdeczniejsze życzenia z Okazji Świąt Bożego Narodzenia. Mam nadzieję, że spędzicie te święta w gronie najbliższych. Niech ten magiczny czas spełni wszystkie Wasze oczekiwania! Życzę Wam dużo prezentów pod choinką, ciepła i życzliwości na każdym kroku, uśmiechu i dużo zdrówka! Wszystkiego najlepszego :).
A teraz, pozwólcie, że podam Wam bardzo fajny, szybki i sprawdzony przepis na genialną pastę z łososiem w roli głównej ;).
Czas przygotowania/gotowania: 20 minut
Składniki:
- Filet z łososia – około 300 g
- Ostra papryczka chilli – mały kawałek
- Czosnek – dwa ząbki
- Makaron spaghetti – opakowanie
- Śmietana słodka 30% – mały kubeczek
- Ser Grana Padano w kawałku do starcia
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Olej z pestek winogron
Przygotowanie/gotowanie:
Makaron wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy ¾ czasu, który jest podany na opakowaniu. W tym czasie na patelnię wlewamy olej z pestek winogron i wrzucamy umyty oraz osuszony filet z łososia. Podsmażamy rybkę z dwóch stron, a następnie wyciągamy z patelni i kroimy na mniejsze kawałki. Na patelnię wrzucamy czosnek przeciśnięty przez praskę i podsmażamy. Dodajemy pokrojonego łososia i papryczkę chilli (pokrojoną na malutkie kawałeczki). Wlewamy słodką śmietanę i przykrywamy. Dusimy na wolnym ogniu około minutę po czym dodajemy odcedzony i delikatnie twardy makaron. Przyprawiamy i ponownie przykrywamy. Dusimy tak długo aż makaron będzie miękki. Na koniec wsypujemy starty parmezan. Serwujemy z grubo zmielonym czarnym pieprzem.
Uwagi:
Chętni mogą pozbyć się śmietany z przepisu i zastąpić ją wywarem warzywnym!
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: simplyrecipes.com