Ryby słonowodne w Polsce, Inne

Łosoś na ostrrrrrro

Kochani :)! Chciałabym złożyć Wam najserdeczniejsze życzenia z Okazji Świąt Bożego Narodzenia. Mam nadzieję, że spędzicie te święta w gronie najbliższych. Niech ten magiczny czas spełni wszystkie Wasze oczekiwania! Życzę Wam dużo prezentów pod choinką, ciepła i życzliwości na każdym kroku, uśmiechu i dużo zdrówka! Wszystkiego najlepszego :).

imagesA teraz, pozwólcie, że podam Wam bardzo fajny, szybki i sprawdzony przepis na genialną pastę z łososiem w roli głównej ;).

Czas przygotowania/gotowania: 20 minut

Składniki:

  • Filet z łososia – około 300 g
  • Ostra papryczka chilli – mały kawałek
  • Czosnek – dwa ząbki
  • Makaron spaghetti – opakowanie
  • Śmietana słodka 30% – mały kubeczek
  • Ser Grana Padano w kawałku do starcia
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Olej z pestek winogron

Przygotowanie/gotowanie:

Makaron wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy ¾ czasu, który jest podany na opakowaniu. W tym czasie na patelnię wlewamy olej z pestek winogron i wrzucamy umyty oraz osuszony filet z łososia. Podsmażamy rybkę z dwóch stron, a następnie wyciągamy z patelni i kroimy na mniejsze kawałki. Na patelnię wrzucamy czosnek przeciśnięty przez praskę i podsmażamy. Dodajemy pokrojonego łososia i papryczkę chilli (pokrojoną na malutkie kawałeczki). Wlewamy słodką śmietanę i przykrywamy. Dusimy na wolnym ogniu około minutę po czym dodajemy odcedzony i delikatnie twardy makaron. Przyprawiamy i ponownie przykrywamy. Dusimy tak długo aż makaron będzie miękki. Na koniec wsypujemy starty parmezan. Serwujemy z grubo zmielonym czarnym pieprzem.

Uwagi:

Chętni mogą pozbyć się śmietany z przepisu i zastąpić ją wywarem warzywnym!

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: simplyrecipes.com

Dodaj komentarz