Łosoś norweski jest jedną z najpopularniejszych ryb w Polsce. I choć jeszcze kilka lat temu uważany był za rybę wyjątkowo ekskluzywną, to aktualnie dorównuje popularnością choćby karpiowi. Zresztą, nie ma się co dziwić. Specyficzny smak mięsa łososia sprawia, że dania z tą rybą cieszy się ogromną popularnością nawet wśród osób, które niekoniecznie lubią takie potrawy. Tego nie da się pomylić z niczym innym!
Łosoś norweski – korzyści dla zdrowia
Bez dwóch zdań – łosoś norweski jest bardzo korzystny dla zdrowia. Regularne jedzenie tej ryby ma bardzo dobry wpływ na działanie układu naczyniowego oraz serca. Warto pamiętać, że każde 100 gram łososia to aż 11 gram zdrowego tłuszczu. Innymi słowy, jedząc łososia dostarczasz do swojego organizmu elementy, które pozwalają mu produkować niezbędną do działania energię. Oprócz tego, mięso łososia zawiera całe mnóstwo minerałów, jak magnez, jod czy selen.
Masz ochotę na łososia? To poniżej kilka inspiracji na temat tego, jakie dania możesz przygotować. A może szukacie przepisu na sos do łososia? Jeśli tak, to zapraszam.
Łosoś w najprostszym wariancie
Potrzebujesz:
- łososia (co najmniej 2 płat)
- oliwy z oliwek (150 ml)
- 1/2 cytryny
- sosu typu DIP
- majonezu
- keczupu
- czerwonej papryki oraz ogórka
- przypraw: sól, pieprz, oliwa z oliwek
Na początek, płaty łososia posypujemy pieprzem i solą. Tworzymy mieszankę soku z cytryny oraz pietruszki. Marynatę rozlewamy na łososia. Następnie, odkładamy go na 2-3 godziny do lodówki. To akurat idealny czas, by przygotować DIP. Aby to zrobić, najlepiej połączyć jogurt, keczup i majonez oraz dodać sól i pieprz. Kolejnym krokiem jest pokrojenie papryki oraz ogórka w drobne kostki. Rozpoczynamy smażenie. Na patelnię nalewamy oliwę i masło. Warto w trakcie tej czynności obracać rybę.
Łosoś w cytrynie i czosnku
Potrzebujesz:
- łososia norweskiego (ok 300 g)
- cytryny
- kardamonu
- tymianku
- pieprzu
- oliwy z oliwek (łyżka)
- czosnku (jeden ząbek)
- soli morskiej
- cebuli
Do dobrze rozgrzanego piekarnika (200 stopni) wrzucamy łososia. Wcześniej warto rybę natrzeć go tymiankiem i solą morską oraz kardamonem. Tniemy ząbek czosnku i rozkładamy po całym łososiu. Następnie, nacieramy oliwą z oliwek. Rozkładamy rybę w sreberku i wkładamy do piekarnika.