Dzisiaj zaproponuję Wam coś wyjątkowego bo z pewnością 'nada się’ na romantyczną kolację przy świecach, a do tego jest bajecznie proste w przygotowaniu :)! Nie od dzisiaj wiecie, że uwielbiam łososia i jest to moja ulubiona rybka. W swojej karierze kulinarnej przyrządzałam go w chyba każdej możliwej postaci ;). Zdecydowanie najbardziej pasują mi te najprostsze propozycje i właśnie taka dzisiaj pojawi się na moim blogu! Jeżeli tak jak ja, kochacie łososia, a do tego nie pogardzicie solidną porcją włoskich orzechów i pysznym makaronem – zapraszam na pastę z łososiem i orzechami :). Do dzieła kochani!
Czas przygotowania/gotowania: 25 minut
Składniki:
- Łosoś wędzony – około 200 g
- Makaron spaghetti – około 150 g
- Olej z pestek winogron – dwie stołowe łyżki
- Cebula – ½ sztuki
- Orzechy włoskie – cztery posiekane stołowe łyżki
- Czosnek – dwa ząbki
- Kapary – kilka sztuk
- Białe wino – pięć stołowych łyżek
- Śmietana kremówka – około cztery stołowe łyżki
- Sól morska
- Bazylia do dekoracji
Przygotowanie/gotowanie:
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni smażymy drobno pokrojoną cebulkę – aż się zarumieni, a następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz orzechy włoskie. Wszystko smażymy jeszcze pięć minut i dodajemy pokrojonego łososia oraz kapary. Smażymy chwilkę po czym dodajemy wino i czekamy aż odparuje. Przyprawiamy solą morską, wlewamy śmietankę i czekamy aż wszystko się zagotuje. Serwujemy ze świeżą bazylią!
Uwagi:
Osoby, które nie lubią kaparów mogą je pominąć.
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: wholefoodrepublic.com