Ryby słonowodne w Polsce

Łosoś na parze z masełkiem czosnkowym

steamed-salmon-asparagusMoi kochani :). Dzisiaj przepis na moją ulubioną rybkę czyli na genialnego łososia :). Ostatnio zaniedbuję mojego ukochanego łososia dlatego postanowiłam, że dzisiaj podzielę się z Wami jednym z najprostszym ale i najsmaczniejszym przepisem jaki posiadam w swoim sekretnym kajeciku z cudownymi przepisami ;)! Ten przepis towarzyszy mi od kiedy pamiętam. Nie jestem pewna skąd go mam ale wydaje mi się, że powstał w mojej głowie. Prawdopodobnie znajdziecie taki przepis gdzieś w internecie, ponieważ jest on bardzo prosty i opiera się zaledwie na kilku składnikach. Zanim przejdę do przepisu chciałabym podzielić się z Wami jedną uwagą ;). Łosoś jest tak delikatny i ma tak charakterystyczny smak, że nie warto dodawać do niego dużo innych składników bo zabiją jego wyjątkowy smak! Polecam te najprostsze, które jedynie podkreślą jego aromat i miękkość. Zatem zapraszam do wspólnego gotowania kochani :)!

Czas przygotowania/gotowania: 50 minut

Składniki:

  • Filet z łososia bałtyckiego – ponad pół kilograma
  • Cytryna do skropienia łososia
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Masełko 82% tłuszczu – około ½ kostki
  • Czosnek – cztery ząbki

Przygotowanie/gotowanie:

Łososia opłukujemy, a następnie osuszamy. Kładziemy w garnku do gotowania na parze i gotujemy. W tym czasie do miękkiego masełka (rozpuszczamy je w rondelku ale uwaga, żeby się nie zagotowało!) dodajemy odrobinę soli oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko mieszamy i odstawiamy na bok. Kiedy łosoś będzie prawie gotowy, polewamy go masełkiem czosnkowym i przyprawiamy.

Uwagi:

Łososia serwujemy z sałatą z sosem na bazie octu lub ze szparagami.

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: ingfit.com

Dodaj komentarz