Ryby słonowodne w Polsce

Łosoś po rabacie

rabaty-losos-na-parze-rybyswiata-plAhhhhhhh jak ja kocham wszelkiego rodzaju rabaty, promocje itp. :)! Tym razem znajoma z pracy przyniosła gazetkę promocyjną jednego z naszych większych marketów gdzie rabaty sięgają do 80%!!! Oczywiście zgodnie stwierdziłyśmy, że po pracy śmigamy na przeceny. Mnie bardzo ucieszył fakt, że rabaty nie ograniczyły się jedynie do działów z odzieżą i obuwiem. Część spożywcza także została objęta :). Przyznam, że to był mój pierwszy cel, kiedy przekroczyłam próg centrum handlowego i myślę, że bardzo dobrze zrobiłam bo udało mi się dostać pysznego łososia bałtyckiego w baaaaardzo konkurencyjnej cenie! Jak wiecie łosoś to moja ulubiona ryba więc tym bardziej zakupy uważam za udane. Tak więc dziś zapraszam Was na rewelacyjnego łososia gotowanego na parze. Do dzieła!

Czas przygotowania: 35 minut (+ 1 godz. w marynacie)

Składniki:

  • Dwa duże filety z łososia
  • Pęczek koperku
  • Cytryna (limonka)
  • Sól
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Dwa ząbki czosnku

Przygotowanie:

Łososia myjemy i osuszamy. Skrapiamy sokiem z cytryny lub limonki. Myjemy koperek i drobno siekamy. Wyciskamy przez praskę dwa ząbki czosnku i smarujemy łososia. Następnie nasze filety porządnie obtaczamy w koperku, wkładamy do salaterki, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy do lodówki na około jedną godzinę. Po godzinie układamy łososia w garnku do gotowania na parze. Gotujemy przez dwadzieścia minut. Serwujemy z ryżem. Łososia doprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem dopiero na talerzu.

Uwagi:

Pamiętajcie, że czas gotowania w garnku na parze uzależniony jest od grubości naszych filetów!

Smacznego :).

Dodaj komentarz