łosoś pod orzechami Jeżeli czeka Was ważna uroczystość, którą będzie zmuszeni samodzielnie przygotować to idealnie trafiliście! Zapraszam dzisiaj wszystkich na bardzo prosty przepis na pyszne i wykwintne danie z udziałem mojej ulubionej rybki – łososia :). Miałam okazję spróbować takiej ryby u znajomego na imieninach i byłam zdumiona niesamowitym smakiem i aromatem! Mam nadzieję, że Was wystarczająco zachęciłam do wypróbowania przepisu ;)? Zapraszam na pysznego pieczonego łososia pod orzechami! Do dzieła kochani :).
Czas przygotowania/gotowania: 35 minut
Składniki:
- Filet z łososia – ok. ½ kg
- Sok z ½ cytryny lib limonki
- Łuskane orzechy laskowe – 50 g
- Kajzerka – ¼ sztuki
- Natka pietruszki
- Masło – dwie stołowe łyżki
- Olej z pestek winogron
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Gałązki rozmarynu
Przygotowanie:
Filet z łososia należy umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny i włożyć do naczynia żaroodpornego, które wcześniej nasmarowaliśmy olejem z pestek winogron. W malakserze rozdrabniamy ćwiartkę kajzerki i odstawiamy. Na suchej patelni prażymy orzechy laskowe przez około pięć minut. Następnie należy je obrać – pozbywamy się skórek i drobno siekamy. Myjemy i siekamy natkę pietruszki. Do orzechów dodajemy kajzerkę, szczyptę soli morskiej, natkę pietruszki, dwie łyżki masła oraz odrobinę świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Wszystkie składniki dobrze mieszamy i posypujemy filet z łososia. Na wierzchu układamy gałązki świeżego rozmarynu. Zapiekamy około 15 minut w 180 stopniach.
Uwagi:
Aby ściągnąć skórkę z orzechów laskowych, po uprażeniu należy je zrolować.
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: miseenplace.us