Ryby słonowodne w Polsce

Łosoś pod orzechami

łosoś pod orzechami HazelnutCrustedSalmonJeżeli czeka Was ważna uroczystość, którą będzie zmuszeni samodzielnie przygotować to idealnie trafiliście! Zapraszam dzisiaj wszystkich na bardzo prosty przepis na pyszne i wykwintne danie z udziałem mojej ulubionej rybki – łososia :). Miałam okazję spróbować takiej ryby u znajomego na imieninach i byłam zdumiona niesamowitym smakiem i aromatem! Mam nadzieję, że Was wystarczająco zachęciłam do wypróbowania przepisu ;)? Zapraszam na pysznego pieczonego łososia pod orzechami! Do dzieła kochani :).

Czas przygotowania/gotowania: 35 minut

Składniki:

  • Filet z łososia – ok. ½ kg
  • Sok z ½ cytryny lib limonki
  • Łuskane orzechy laskowe – 50 g
  • Kajzerka – ¼ sztuki
  • Natka pietruszki
  • Masło – dwie stołowe łyżki
  • Olej z pestek winogron
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Gałązki rozmarynu

Przygotowanie:

Filet z łososia należy umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny i włożyć do naczynia żaroodpornego, które wcześniej nasmarowaliśmy olejem z pestek winogron. W malakserze rozdrabniamy ćwiartkę kajzerki i odstawiamy. Na suchej patelni prażymy orzechy laskowe przez około pięć minut. Następnie należy je obrać – pozbywamy się skórek i drobno siekamy. Myjemy i siekamy natkę pietruszki. Do orzechów dodajemy kajzerkę, szczyptę soli morskiej, natkę pietruszki, dwie łyżki masła oraz odrobinę świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Wszystkie składniki dobrze mieszamy i posypujemy filet z łososia. Na wierzchu układamy gałązki świeżego rozmarynu. Zapiekamy około 15 minut w 180 stopniach.

Uwagi:

Aby ściągnąć skórkę z orzechów laskowych, po uprażeniu należy je zrolować.

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: miseenplace.us

Dodaj komentarz