Ryby Świata – blog kulinarny, przepisy, porady

Łosoś w pomarańczach i żurawinie

this-colorful-protein-bowl-recipe-made-with-kale-salmon-quinoa-pecans-and-cranberries-is-a-protein-packed-fiber-filled-healthy-lunch-that-will-keep-you-full-and-fueled-all-afternoonSezon na pomarańcze trwa dlatego tym razem postanowiłam zaproponować Wam przepis na pysznego łososia z pomarańczami i żurawinką! To ciekawe połączenie smaków, które może nie pasować wszystkim fanom rybek ale od razu chciałabym wyjaśnić, że łosoś cudownie komponuje się z delikatnym, lekko kwaśno – słodkim smakiem pomarańczy. Nie od dzisiaj wiadomo, że wszystkie rybki 'kochają się’ w cytrynie dlatego pomarańcza nie będzie zbyt odległym tematem ;). Zdecydowanie polecam wypróbować przepis bo może się okazać, że łosoś z pomarańczami i żurawiną stanie się Waszym idealnym daniem ;)! Do dzieła kochani.

Czas przygotowania/gotowania: 40 minut

Składniki:

Przygotowanie/gotowanie:

Filet z łososia opłukujemy pod zimną wodą, a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym i układamy na dużej desce. Rybę kroimy na trzy mniejsze kawałki po czym przyprawiamy solą morską i ewentualne świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Następnie smarujemy filety słodką papryką i wkładamy do naczynia żaroodpornego, które uprzednio nasmarowaliśmy olejem z pestek winogron aby ryba nie przywarła podczas pieczenia. Polewamy filet z łososia sokiem z pomarańczy, który wymieszaliście z miodem oraz olejem z pestek winogron. Następnie obtaczamy rybę w marynacie i odstawiamy w naczyniu na co najmniej pół godziny. Po tym czasie obkładamy łososia plasterkami pomarańczy i pieczemy w 210 stopniach przez około 15 minut. Serwujemy z żurawiną i koperkiem.

Uwagi:

Polecam samodzielnie wycisnąć sok z pomarańczy i nie posiłkować się tym z kartonu bowiem nie uzyskacie 'tego’ smaku!

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: homemadenutrition.com

Exit mobile version