Ryby słonowodne w Polsce

Łosoś z suszonymi pomidorkami

ei1c12_penne_pesto.jpg.rend.sniipadlargeMoja dzisiejsza propozycja to pyszny łosoś z suszonymi pomidorkami! Przepis pożyczyłam z innego bloga kulinarnego, który bardzo mi się spodobał :). Tak, ja również oglądam przepisy na blogach kulinarnych ;)! Ten przepis znalazłam już jakiś czas temu ale ciągle nie miałam czasu go wypróbować – aż do wczoraj i muszę przyznać, że danie wyszło genialne! Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu, ponieważ jest bardzo łatwy i do tego ekstremalnie szybki!!! Jak podała właścicielka przepisu 😉 – przygotowanie makaronu z łososiem i suszonymi pomidorkami zajmuje jej góra osiem minut! No to do dzieła kochani ;).

Czas przygotowania/gotowania: 10 minut

Składniki:

  • Filet z łososia (bez skóry) – około 400 g
  • Suszone pomidorki w oliwie – około 100 g
  • Czosnek – dwa ząbki
  • Świeży koperek
  • Suszone chilli – ½ sztuki
  • Oliwa z suszonych pomidorków – trzy stołowe łyżki
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Makaron – paczka (np penne lub torchietti)
  • Parmezan do posypania

Przygotowanie/gotowanie:

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie myjemy filet z łososia, osuszamy o kroimy w grubą kostkę. Pomidorki z zalewy kroimy w paseczki. Na patelni rozgrzewamy olej z suszonych pomidorów, solimy, przyprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem, dodajemy papryczkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie smażymy kilka minut. Kiedy czosnek się delikatnie zarumieni dodajemy łososia i smażymy kolejne kilka minut. Następnie dodajemy suszone pomidorki i smażymy jeszcze cztery minuty. Na koniec dodajemy koperek i wrzucamy odcedzony makaron. Wszystko mieszamy i posypujemy startym parmezanem.

Uwagi:

Uważajcie aby nie przypalić czosnku, ponieważ będzie gorzki!

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: foodnetwork.com

Dodaj komentarz