Dzisiaj chciałabym Wam zaproponować pysznego łososia w cytrynowej marynacie. Połączenie cytryny z łososiem to jedno z najlepszych połączeń jakie jest. Cytryna nadaje rybie genialny smak jednocześnie 'gasząc’ jej ostrość. Przepis na łososia w cytrynowej marynacie dostałam od mamy, która z kolei znalazła go w gazecie. Jest to stosunkowo proste danie dlatego zachęcam do wypróbowania przepisu. Do dzieła kochani :).
Czas przygotowania/gotowania: 80 minut
Składniki:
- Filet z łososia – jeden duży płat
- Masło 82% tłuszczu – jedna stołowa łyżka
- Cytryna – jedna sztuka
- Czosnek – dwa ząbki
- Brokuł – jedna sztuka
- Ziemniaki – sześć sztuk
- Mleko 3,2% tłuszczu – jedna stołowa łyżka
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Olej z pestek winogron
Sos:
- Jogurt grecki – kubeczek
- Czosnek – dwa ząbki
- Świeży koperek
- Sól morska
Przygotowanie:
Cytrynę należy sparzyć wrzątkiem i wyszorować szczoteczką, a następnie trzemy skórkę na tarce. Startą skórkę wrzucamy do miseczki i dodajemy łyżkę masła. Obieramy dwa ząbki czosnku, przeciskamy przez praskę i mieszamy z masłem i skórką z cytryny. Wyciskamy sok z ½ cytryny, solimy i dodajemy odrobinę świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Wszystkie składniki marynaty dobrze mieszamy aż uzyskamy jednolity sos i smarujemy/nacieramy nim umytego, a następnie osuszonego łososia. Rybę wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. W tym czasie gotujemy brokuła i ziemniaki w lekko osolonej wodzie, a następnie mielimy tak aby uzyskać puree z ziemniaków oraz puree z brokuła. Do ziemniaczków dodajemy łyżkę masła. Puree przyprawiamy według uznania. Składniki sosu łączymy i dobrze mieszamy. Łososia smażymy z dwóch stron po około 2 minuty. Na talerzu układamy łososia na puree z ziemniaków i brokuła.
Uwagi:
Polecam delikatnie przypiec łososia!
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: smakoszewo.pl