Ryby Świata – blog kulinarny, przepisy, porady

Łosoś w cytrynowej marynacie

łosoś-w-cytrynieDzisiaj chciałabym Wam zaproponować pysznego łososia w cytrynowej marynacie. Połączenie cytryny z łososiem to jedno z najlepszych połączeń jakie jest. Cytryna nadaje rybie genialny smak jednocześnie 'gasząc’ jej ostrość. Przepis na łososia w cytrynowej marynacie dostałam od mamy, która z kolei znalazła go w gazecie. Jest to stosunkowo proste danie dlatego zachęcam do wypróbowania przepisu. Do dzieła kochani :).

Czas przygotowania/gotowania: 80 minut

Składniki:

Sos:

Przygotowanie:

Cytrynę należy sparzyć wrzątkiem i wyszorować szczoteczką, a następnie trzemy skórkę na tarce. Startą skórkę wrzucamy do miseczki i dodajemy łyżkę masła. Obieramy dwa ząbki czosnku, przeciskamy przez praskę i mieszamy z masłem i skórką z cytryny. Wyciskamy sok z ½ cytryny, solimy i dodajemy odrobinę świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Wszystkie składniki marynaty dobrze mieszamy aż uzyskamy jednolity sos i smarujemy/nacieramy nim umytego, a następnie osuszonego łososia. Rybę wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. W tym czasie gotujemy brokuła i ziemniaki w lekko osolonej wodzie, a następnie mielimy tak aby uzyskać puree z ziemniaków oraz puree z brokuła. Do ziemniaczków dodajemy łyżkę masła. Puree przyprawiamy według uznania. Składniki sosu łączymy i dobrze mieszamy. Łososia smażymy z dwóch stron po około 2 minuty. Na talerzu układamy łososia na puree z ziemniaków i brokuła.

Uwagi:

Polecam delikatnie przypiec łososia!

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: smakoszewo.pl

Exit mobile version